2024. április 2., kedd

Vitézy Dávid lehetségesnek tartja Karácsony Gergely visszalépését

A Szabad Európa honlapja

2024. április 2.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Vitézy Dávid: Ha zárul az olló, Karácsony Gergely visszaléphet
„A kormányhoz és a Fideszhez semmilyen közöm nincsen!” – mondja Vitézy Dávid, aki azt is elárulta, hogy 2022-ben a Fideszre szavazott. A 3-as metró ügyében feljelentést fog tenni, Budapest nincs felkészülve olimpia megrendezésére, s nem kizárható Karácsony Gergely visszalépése. Címlapinterjúnk Vitézy Dávid főpolgármester-jelölttel.

A NER kavarásai a Balkánon
Az elmúlt évtizedben a magyar kormány politikai barátokat és Mészáros Lőrinc, valamint Tiborcz István vezetésével befektetések sorát szerezte a Balkánon. Az Atlaszban a téma a NER és a Balkán. Ezúttal Németh Ferenc, a Magyar Külügyi Intézet szakértője és Keller-Alánt Ákos, a Szabad Európa újságírója volt a vendégünk.

Teljesítményhez köthetik a kifizetéseket a jövő kohéziós politikájában
Az európai uniós tagság húsz éve alatt a csatlakozás idején mért fejlettségi átlag 52 százalékáról az egy főre jutó átlagos EU-GDP nyolcvan százalékára zárkózott fel Közép- és Kelet-Európa – írták a kilencedik kohéziós politikai jelentésben, amely meggondolandónak tartja a politika átállítását teljesítményalapú végrehajtási modellre.

Orbán Viktor szappanoperát rendez – heti kampány-összefoglaló
A maffiaállam működése vs. Jelenetek Don Pedro és Donna Judina házasságából: ez a két történet verseng a közönség figyelméért a Magyar–Varga–Rogán-botrányban. Mivel Magyar Péter politikai tőkéjét építené a NER színfalak mögötti működéséről szóló kiszólásaival (vagyis egy titkos hangfelvétel közzétételével immár: bizonyítékával), ezért heti kampány-összefoglalónk vezető helyére kívánkozik az ügy. Azért történt más is: most először fut neki közös listával három ellenzéki párt az EP-választásnak.

Gyabronka József: A nézőnek kéne eldöntenie, hova vesz jegyet és hova tapsol
A színész azt mondja: a színház feladata, hogy bemutassa az aktuális társadalmi problémákat, a döntést pedig a nézőkre bízza. A megosztottság viszont a színészek közötti viszonyt is rohasztja, igaz, főleg intézményi szinten jelentkezik. Pedig ez kizárólag a hatalom birtoklása és megtartása miatt történik. Gyabronka Józseffel a Szelfiben beszélgettünk, most ennek szerkesztett változatát olvashatják.

Schermann Márta: Azt ígéri a társadalom az állami gondozottaknak, hogy majd gondoskodik róluk
A társadalom peremére szorult, nehéz helyzetben lévő embereket állít színpadra hivatásos színészekkel együtt Schermann Márta színházi rendező, az Art-ravaló projekt szakmai vezetője. Előadásainak különleges helyszínei között volt már botanikuskert, gőzfürdő, börtön, piac, metróaluljáró, kórház és gyermekotthon is. A szakember a Szelfiben arról is beszélt, az ő tapasztalatai is megerősítik a gyermekvédelemmel kapcsolatos súlyos problémákaté.

Hajnóczy Soma bűvész: „Engem az alkotás mozgat”
Az embernek az az érzése, hogy Hajnóczy Somából nem csak egy van, a többszörös világbajnok bűvész annyi mindennel foglalkozik egyszerre. Könyvet ír, társasjátékot fejleszt, zenél, videózik, ezer helyen lép fel. Közben házat vesz egy rászoruló családnak, és hajléktalanoknak „varázsol” pénzt.

Kelet-európai lehet a NATO új vezetője?
Idén négy jelentős politikai pozícióban is személycsere lesz: az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöki posztján, az unió külügyi főképviselői helyén, valamint a NATO élén. A néppárti Ursula von der Leyen jelenlegi bizottsági elnök esélyes a duplázásra, de a leköszönő román elnök, Klaus Johannis még bekavarhat.

Miért próbálja Putyin Kijevre és a Nyugatra kenni a felelősséget a koncerttermi támadásért?
Semmi új nincs abban, hogy Oroszország bajaiért Washingtont és a Nyugatot okolja Vlagyimir Putyin, viszont a tét különösen magas most, a beszláni túszdráma után legsúlyosabb terrortámadást követően.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy Alexander Vershbow volt moszkvai amerikai nagykövet szerint az elmúlt két évtized legsúlyosabb oroszországi terrortámadása „súlyos hírszerzési kudarcot” jelent, amelyet azonban a Kreml további mozgósításra és az elnyomás igazolására használhat fel.

Gyakorlatilag halálos ítélet az oroszországi másként gondolkodók börtönbüntetése
Folyamatosan nő a politikai állásfoglalásuk vagy vallási meggyőződésük miatt őrizetbe vett oroszok száma, különösen az ukrajnai totális invázió óta. Az aktivisták szerint a hatóságok a zord körülmények, az orvosi ellátás megvonása és az elszigetelés révén kíméletlenül rombolják az egészségüket.
 
Amit még tudni érdemes
Háború készül az Állami Számvevőszék és a Magyar Nemzeti Bank között (HVG)
Készülőben van egy ÁSZ-jelentés, amely muníciót szolgáltat a kormánynak a jegybank feletti ellenőrzés visszaszerzéséhez. A Magyar Nemzeti Bank működéséről szokatlanul éles véleményt fogalmaz meg az Állami Számvevőszék, amivel új frontot nyit a kormány és a nemzeti bank vitájában.

Premier plánban nézhetjük Rogán Antal pályafutásának talán legkeményebb kommunikációs háborúját (Telex)
A Rogán Antal vezette propagandagépezet az elmúlt 15 évben gyakorlatilag mindenható volt Magyarországon, a végtelen erőforrásból dolgozó, verhetetlen csodafegyver azonban 2024 februárjában váratlanul besült.

Egy nemzetbiztonsági főtanácsadó nemzetbiztonsági tapasztalat nélkül és egy soroskatonázó államtitkár – Rogán Antal emberei felügyelik a titkosszolgálatokat (444)
A NER tizenötödik évében joggal merülhet fel a kérdés, hogy a személyi változások kizárólag ezt a szakmaiságot tükrözik-e.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése