2017. október 25., szerda

Čanak:

Vojvodina nema ni separatiste ni autonomiju

 

Lider LSV za Danas o pretnjama zbog stavova o Kataloniji

 

"Ne mislim da će me likvidirati oni koji se kriju iza lažnih profila"


Ne mislim da će me nakon pretnji na društvenim mrežama od strane ljudi koji se kriju iza lažnih profila neko zaista likvidirati, međutim, stalnim ponavljanjem da je neko izdajnik i neprijatelj stvara se atmosfera u kojoj neko može da me prepozna na ulici i izbode nožem.

Čanak: Vojvodina nema ni separatiste ni autonomiju
Foto: Stanislav Milojković

To kaže za Danas lider LSV Nenad Čanak, nakon pretnji koje su mu upućene na Tviteru a u kojima se, između ostalog, poručuje da ga treba "javno pogubiti kao veleizdajnika".
Takvi i slični komentari na Čankov račun po društvenim mrežama naročito su eskalirali nakon njegove posete i pružanja podrške otcepljenju Katalonije, a nastavljeni su nakon njegovog tvita da su građani dve italijanske pokrajine Lombardije i Veneto na referendumu izglasali proširenu autonomiju. Mnogi su u porukama koje je lider LSV slao preko mreže videli zagovaranje otcepljenje Vojvodine, što je Čanak za naš list kategorično negirao. On poručuje da je na taj način samo podržavao pravo demokratskog izjašnjavanja građana o problemima koji ih tište.
- U Vojvodini ne postoji separatistički pokret i ja to ponavljam već 27 godina. Vojvodina nema ni autonomiju; ona se svodi na komunalna pitanja i projekte koje joj podaruje centralna vlast iz Beograda, pa je 70 posto budžeta pokrajine praktično protočni bojler za transferna sredstva iz Republike. Međutim, stalnom pričom o vojvođanskoj autonomiji pojedinci pokušavaju da građanima pokrajine ogade taj pojam, podsećajući da su ratovi počinjali onda kada su autonomije proglašavane - naglašava Čanak.
On navodi da autonomije oko kojih su počinjali ratovi 90-ih u stvari uopšte nisu bile autonomije u pravom smislu reči, već delovi pojedinih država u kojima je Miloševićeva tajna policija organizovala pobunjeničke grupe. Ipak, Čanak smatra da bi zbog stalnog fabrikovanja animoziteta prema pojmu "autonomija", vlast u Beogradu mirne duše mogla da organizuje referendum u Vojvodini, jer bi on zasigurno propao.
On ocenjuje da je Vojvodina ekonomski razorena, da su njeni resursi rasprodati i uništeni, te da se zbog toga njeno stanovništvo iseljava.
- Pre bilo koje druge priče, prvo bismo morali razgovarati o samoj normalizaciji života u Vojvodini. Međutim, da bi normalizovali život u Pokrajini, to prvo mora biti urađeno na nivou zemlje, za šta su potrebni zdravi politički odnosi. Međutim, ubeđen sam da to nije moguće bez pređašnje lustracije ili u najmanju ruku koherentnog i preciznog odnosa prema devedesetima i njihovom nasleđu - ističe Čanak.
U tom svetlu on osuđuje, kako se izrazio, "birokratsku samovolju jednog apsolutno nekvalifikovanog i nekompetentnog ministra", zbog toga što ljude koji su izdržavali kazne za ratne zločine želi da postavi kao predavače na Vojnoj akademiji.
M. D. Miljković

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése