2017. október 12., csütörtök

NAPL(OP)ÓK



Miért nincs magyar ötödik osztályos napló?

Szerbiában évek, vagy inkább évtizedek óta nincsen zökkenőmentes tanévkezdés. Gond volt és van az iskolanaptárral, a tankönyvekkel a választott tantárgyakkal... De a „jó kifogás sose rossz” alapon, mindig volt kit, mit okolni: a miloševići rendszert, a háborút, a tüntetéseket, a bombázást, a rendszer és a miniszterváltásokat…
Most, amikor a belgrádi oktatási minisztériumban magyar államtitkár asszony ül, a tartományi oktatásügyi titkár magyar és az MNT-nek is csak és kizárólag a magyarok jogaival és ügyes-bajos dolgaival kellene foglalkozni, mégis vannak problémák.
Az idei tanév hetedik hetében járunk és az általános iskolák magyar ötödikeseinek még mindig nincs naplójuk! A szerb nyelvű kisdiákoknak az iskolaév harmadik hetén érkezett a napló, az anyakönyvi kivonatok pedig október elején. A vegyes tannyelvű iskolákban a magyarul tanító kollégák irigykedve nézik a szorgoskodó szerb nyelven tanítókat, akik egyre ügyesebben ismerkednek a 236 oldalas munkanaplóval.
A magyar tannyelvű iskolákban is igen „tarka” a helyzet. Egyesek felkészültek a naplóhiányra, így már előkészítettek egy kemény-fedelű füzetet, amelybe szeptember elsejétől jegyzik a hiányzókat, a tanmenetet és az osztályzatokat is. Van ahol két hét késéssel fénymásolták a hatodikos napló tanmeneti részeit, de ide más adatot nem lehet jegyezni, és olyan iskolák is vannak, ahol senki, semmit nem jegyez.
            A hiányzó napló óriási gondot jelent a tanároknak, a kezdő friss diplomásoknak, a szülőknek, a kisdiákoknak, de legfőképpen az osztályfőnököknek. Senki semmilyen adattal nem rendelkezik. A szakszolgálat az igazgatót kérdezi, az igazgató pedig vállat rántva a „kivárjuk” szóval nyugtatja az egyre türelmetlenebb osztályfőnököket, hiszen két hét múlva negyedév! Addig az osztályfőnöknek rendelkeznie kell az osztály teljes névsorával, a születési adatokkal, a szülők elérhetőségeivel, a megtartott osztályközösségi, osztályfőnöki és szülőértekezletek jegyzőkönyveivel, de mindenekelőtt a diákok előmenetelét mutató osztályzatokkal. Napló viszont nincs!
Már hetedik hete tart az iskolaév és a naplóügyben még semmi fejlemény. Mit lehet most tenni? Várni a napló érkezését, és aztán a tanárnak napokra beköltözni az iskolába, hogy minél előbb kitöltse az adatokat, vagy panaszt tenni? De kinek?
Tudja-e az oktatási titkár, az MNT (akinek a tagjai között vannak, akik az oktatásban is részt vesznek, csak éppen nem szólalnak fel), és az államtitkár-asszony, hogy a magyar ötödikeseknek nincs naplójuk? És ha igen, miért nem reagálnak, miért nincs semmilyen értesítés az iskolák felé? Mikorra várható a napló? Vagy gond lenne a fordítással? Nincs fordítószolgálata az oktatási minisztériumnak? Ki a hibás, hogy ennyi idő után sem készült el az ötödikes magyar diákok számára a napló?

 KOVÁCS Vilhelmina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése