2017. október 8., vasárnap

Szijjártó halálra dicsérte Belgrád kisebbségi politikáját (is)


„Magyarország mindent megtesz, hogy elősegítse Szerbia európai integrációját, így honorálná azt, amit Belgrád a vajdasági magyar kisebbségért tesz.” Ezt hívják alternatív valóságnak.
A kisebbségek jogainak védelme terén Szerbia számos európai uniós vagy az EU-tagságra váró ország számára példát mutathat, a nagyrabecsülés jeléül pedig Budapest nemcsak kéri, hanem követeli, hogy még az idén megnyíljon öt új csatlakozási fejezet a Szerbia és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalásokon - hangsúlyozta Szijjártó Péter pénteken Belgrádban, miután találkozott Jadranka Joksimović európai integrációért felelős szerb miniszterrel.
A külgazdasági és külügyminiszter leszögezte: Szerbia a pozitív példa, amely azt mutatja, "így is lehet". Példaként Ukrajnát említette, amely mint mondta, "állítólag az Európai Unióba igyekszik", mégis úgy módosította oktatási törvényét, hogy a tíz év feletti gyerekek nem tanulhatnak anyanyelvükön. Ami Ukrajnában a kisebbségek ügyében zajlik, az szégyen és gyalázat - fogalmazott. Hozzáfűzte: ezzel szemben Szerbia éppen úgy módosította oktatási törvényét, hogy az a nemzeti kisebbségek jogait megerősítette, sőt előrelendítette.
Aláhúzta: Magyarország mindent megtesz, hogy elősegítse Szerbia európai integrációját, így honorálná azt, amit Belgrád a vajdasági magyar kisebbségért tesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése