2017. október 18., szerda

Tolerancia a Délvidéken:

Újabb magyarellenes falfirkák, ezúttal Nagybecskereken

 

Gyűlöletkeltő falfirkák jelentek meg kedden reggel a délvidéki Nagybecskerek egyik lakóházának kapuján – közölte a Magyar Szó. Az esetről értesítették a rendőrséget is.

Miodrag Delić házának kapujára és kerítésére fekete színű autólakkal magyarellenes üzeneteket írtak. Delić felesége magyar, de mint mondja, a nemzetisége miatt eddig soha semmilyen problémájuk nem származott. Családja különben is csendes, visszahúzódó, ezért nem érti, hogy ki sértegeti a lányaikat, akik egyébként kiváló sportolók és jó tanulók. Ugyanakkor azt sem érti, hogy miért választották éppen az ő házukat a gyalázkodó falfirkák írásának a helyére – közölte a napilap.

https://www.magyarszo.rs/get_img?ImageWidth=488&ImageHeight=366&ImageId=99587

Szerinte a huligánok, ha ilyesmire szánják magukat, akkor válogatás nélkül teszik azt. Ezúttal viszont a város központjában levő utcában, amelyben főleg idősebb nyugdíjas emberek élnek, éppen az ő házát jelölték ki célpontul.
Ezért úgy gondolja, hogy mégsem véletlenül választották az ő házukat. Annak ellenére nem tudja, hogy mi lehetett a vandál cselekedetnek az indítéka. A történet igencsak felzaklatta a családot.  
Miután a házban élők észrevették a sértő üzeneteket a ház kapuján és kerítésén, jelentették a rendőrségnek, akik elvégezték a helyszínelést. Hivatalos közleményt azonban nem adtak ki.
(Magyar Szó nyomán, fotók: Kecskés István)
http://delhir.info/2017/10/18/tolerancia-delvideken-ujabb-magyarellenes-falfirkak-ezuttal-nagybecskereken/
A tartományi kormány és a VMSZ elítéli a nagybecskereki gyülöletkeltő falfirkákat

A tartományi kormány és a VMSZ elítéli a nagybecskereki gyülöletkeltő falfirkákat
Fotó: Pannon RTV
A tartományi kormány a legerélyesebben elítéli a nagybecskereki Delić család házának kapujára és kerítésére felfestett soviniszta falfirkát. A gyűlöletkeltő falfirkák kedden jelentek meg Nagybecskereken.
A tartományi kormány azt kéri a bánáti város rendőrségétől, hogy a hatáskörüknek megfelelően találják meg az elkövetőket. Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke és Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere telefonbeszélgetésük során egyetértettek abban, hogy a sértő feliratot minél gyorsabban el kell tüntetni.
A vajdasági kormány közleménye szerint a tartomány legnagyobb értéke és legjellemzőbb vonása a tolerancia és az együttélés. Kiemelik, nem szabad megengedni, hogy ezt bárki lerombolja.
A gyűlöletkeltő falfirkák kedden jelentek meg Nagybecskereken, adta hírül a Pannon RTV. Miodrag Delić otthonára ismeretlen személyek fekete színű autólakkal magyarellenes üzeneteket írtak. Miodrag Delić felesége magyar, de mint mondta, a nemzetisége miatt eddig soha semmilyen problémájuk nem származott. Miután a házban élők észrevették a sértő üzeneteket az épület kapuján és kerítésén, jelentették azt a rendőrségnek, amely elvégezte a helyszínelést.

A tartományi házelnök is elítélte a nagybecskereki gyűlöletkeltő falfirkákat
Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke is elítélte a Nagybecskereken, egy családi ház falára rajzolt firkákat, és elvárásai szerint mielőbb azonosítják az elkövetőt és eljárást indítanak ellen.
Pásztor hangsúlyozta, hogy Vajdaságban senkinek sem áll jogában megzavarni az itt élők nyugalmát, az ilyen vandál cselekedetet pedig mindenkinek el kell ítélnie.
A tartományi parlament elnökének mély meggyőződése, hogy a gyűlöletkeltő falfirka felfestése egyedi esetet képvisel, és a többség nem így gondolkodik, hiszen Vajdaságban jók a nemzetek közötti kapcsolatok.

A Vajdasági Magyar Szövetség élesen elítéli a nagybecskereki családi házon megjelent magyarellenes, gyűlöletkeltő és a házban élőkre nézve becsmérlő tartalmú falfirkákat.
A VMSZ szerint az effajta primitív és sértő hangnem mögött személyes frusztrációk bújnak meg, amelyek nem elsősorban a közhangulatot jellemzik, azonban felhívják a figyelmet arra, hogy az ilyen megnyilvánulások az együttélés szégyenfoltját jelentik, amire úgy a megfelelő állami szerveknek, mint a társadalomnak reagálnia kell – ezért a VMSZ elvárja az elkövetők kézre kerítését és felelősségre vonását, olvasható a Vajdasági Magyar Szövetség ma kiadott közleményében.
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/21847/A-tartomanyi-kormany-es-a-VMSZ-eliteli-a-nagybecskereki-gyuloletkelto-falfirkakat.html 
2017. október 18. [13:46]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése