2017. október 4., szerda

Magyarkanizsai nonszensz:

A VMSZ azért nem szavazza meg a magyar nyelv használatát, mert eleve kötelessége lenne használni

Mit ér a jog, ha nem élünk vele?



  
 
Magyarkanizsa község alapszabályának 13. szakasza kimondja, hogy a községben a szerb és a magyar nyelv és írásmódja, valamint a törvénnyel összhangban a cirill- és latin betűs írásmód van egyenrangú hivatalos használatban.
2017. 06.28.-án a XII. Községi Képviselő-testület ülésén javaslatot tettünk, hogy “A község polgárainak biztosítani kell a hivatalos kisebbség nyelvén történő ügyintézés mellett a hivatalos kisebbség nyelvén, illetve két nyelven történő hivatali formanyomtatványok (végzések, határozatok, stb…) kézbesítését is.”.
A javaslatot akkor a testület többséggel leszavazta. A VMSZ indoka a következő volt:
“Felesleges pénzkidobás magyarra fordítani a lakosoknak kiküldött határozatokat “
2017.09.28.-án megtartott XIV. Községi Képviselő-testület ülésére sikerült újra bejuttatni ezt a javaslatot, amit újra leszavaztak. Az indok azonban a három hónap alatt megváltozott.
Fejsztámer Róbert, polgármester az ülés utáni sajtótájékoztatón a következőket nyilatkozta: „Sajnálatos módon úgy látszik, hogy a jog és a politika elbeszél egymás mellett, hiszen az önkormányzati alapszabályban magától értetődik, hogy községünk területén kétnyelvűség van használatban.
Ezt nem lehet beletenni egy alapszabályba
, hiszen maguk a köztársasági törvények rendelkeznek efelől, tehát az önkormányzati alapszabály nem lehet erősebb egy köztársasági törvénynél.”

Az ülésen elég hosszas vita alakult ki, ahol többek között elmondtam, hogy:
– Addig fogom ezt a javaslatot előterjeszteni, ameddig be nem látják a kérés fontosságát, és nem történik előrelépés az ügyben.
– Amennyiben a VMSZ-nek, mint a legnagyobb magyar pártnak továbbra sem fontos a polgárok jogainak érvényesítése, érdemes lenne elgondolkodniuk azon, hogy a párt nevéből töröljék a “magyar” szót.
– Végül, de nem utolsó sorban felhívtam a vezetőség figyelmét arra, hogy ezt a javaslatot a mi előterjesztésünk nélkül is már évekkel ezelőtt alkalmazniuk kellett volna.

Magyarkanizsa községben új dolognak számít, hogy ellenzékben lévő képviselő folyamatosan javaslatokkal és kérdésekkel bombázza az Önkormányzatot, de ez nem indok arra, hogy folyamatosan megszegjék Magyarkanizsa Község Képviselő-testületének ügyrendi szabályzatát.
Minden egyes polgárok által választott képviselőnek ugyanolyan jogai vannak, és mindannyiunknak elsődleges feladata a polgárok képviselete lenne.
Jó volna ezt már végre elfogadni, és tiszteletben tartani!
Tandari Zoltán – községi képviselő, frakcióvezető
UKROK – Községi Összefogás – polgárok csoportja 
2017-10-04

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése