2017. október 26., csütörtök

VaMaDiSz kontra Jogtudományi Kar

Nem adjuk föl!

Tovább folyik a harc a magyar nyelvű felvételi vizsgáért


  
Sóti Attila (Fotó: Bozsoki Valéria)

Az újvidéki Felső Bíróság október 20-án megismételte az egy héttel ezelőtti döntését: annak ellenére, hogy a Jogtudományi Kar nem szervezte meg a felvételi vizsgát magyar nyelven – ami ellentétben van a tartományi képviselőházi döntéssel –, az illető karon nem történt diszkrimináció.
A Vajdasági Magyar Diákszövetség Elnöksége október 23-án este megtartott ülésén hosszas tanácskozás után egyhangúlag úgy döntött: folytatja a pert és fellebbez az elsőfokú ítélet ellen.
Mi okból döntöttek így? – kérdeztük Sóti Attila elnököt.
– Tovább folytatjuk a bírósági eljárást a magyar nyelvű felvételi vizsgáért, abban bízva, hogy az új, másodfokú döntés, a fellebbezésünk után, pozitív eredményt hoz. Ott vagy már születik egy pozitív eredmény, vagy a fellebbezés után a másodfokú ítélet ismételten rámutat a most meghozott ítélet indoklásának a hiányosságára. Reméljük, hogy másodfokon rámutatnak arra, hogy hiba volt a tanúk kihallgatását elutasítani. Most is, amint erre a lehetőségek megteremtődnek, a fellebbezésben meg fogjuk támadni azokat a pontokat, amelyekkel nem értünk egyet. Ebben a legkirívóbb eset az általunk javasolt tanú kihallgatásának mellőzése. Azt az indokot sem tudjuk elfogadni, hogy miért nem lett kihallgatva. Azért ragaszkodunk ehhez a kihallgatáshoz ennyire, mert így egyértelműen be lehetne bizonyítani, hogy sérült bizonyos fiataloknak a törvényben adott joga.
Másrészt azért döntöttünk így, mert az elmúlt napokban a legkiemeltebb szakmai partnereink biztosítottak afelől bennünket, hogy a továbbiakban is mellettünk állnak, és minden szükséges támogatást megkapunk ahhoz, hogy ezt az egész küzdelmet folytatni tudjuk.
Mikorra várható a tárgyalás?
– A legutóbbi forgatókönyvet ismerjük: akkor majdnem két hónapot várakoznunk kellett arra, hogy az akkori elsőfokú ítéletet írásban is kézhez kapjuk. Mint kiderült, a törvény a bírót nem kötelezi semmilyen határidőre. Most is gyakorlatilag bármeddig elhúzható ennek a mostani új ítéletnek az írásbeli megindoklása. Annak megérkezésétől számítva 15 napunk van fellebbezni. Amint megérkezik, reagálunk, összeállítjuk a fellebbezést.
Optimális esetben még ebben az évben fellebbezhetünk, és év végén, vagy a következő év elején megszületik a másodfokú eljárás eredménye. A fellebbezést a Fellebbviteli Bíróságra adjuk be.
Mire számíthatnak a továbbiakban?
– A türelmünk már nagyon fogytán van. Azért tanácskoztunk sokáig a VaMaDiSz-ben, mert a többségünk nem jogász. Elnökségünk egyik tagja, a Jogtudományi Kar hallgatója azonban részletesen elmondta nekünk, milyen lehetőségekre számíthatunk, és mi egyhangúlag úgy döntöttünk, folytatjuk a harcot.
Kikértük tapasztalt ügyvédek véleményét is. Csodálkoztak a fejleményeken. Véleményük szerint a bíróság, függetlenül attól, hogy a felperes vagy az alperes javasolja, szinte mindig kihallgatja a tanút, még akkor is, ha az csak kicsit érintett a dologban. Másrészt olyan véleményeket hallottunk, miszerint ez taktika is lehet, hogy minél magasabb szinten szülessen meg a döntés a Jogtudományi Kar ellen.
ria
Magyar Szó, 2017. október 25. 7., vagy https://www.magyarszo.rs/hu/3507/kozelet_oktatas/173109/Nem-adjuk-f%C3%B6l!.htm, 2017. október 24. [18:45] >> 2017. október 24. [19:03]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése