2017. október 12., csütörtök

Ismét megszólalt a jogászunk:


Várady több megértést kér Szerbia számára!

 

 

 








(Fotó: zrenjanin.rs)  




Az RTS-nek (Szerbiai Közszolgálati Televíziónak) nyilatkozva a szerbek kedvenc nemzetközi jogásza kiemelte, hogy a legutóbbi történések után mégis elképzelhető, hogy Koszovó UNESCO-ba való felvételét illetően többen tartózkodnak majd, mint arra eredetileg lehetett volna számítani.
Várady szerint különösen fontos, hogy sem a spanyol, sem a szerb alkotmány nem engedélyezi tartományainak elszakadását népszavazás útján vagy más módon.
Ezzel szemben például Kanada vagy Nagy-Britannia alkotmánya ezt lehetővé teszi.
Szeretett jogászunk úgy véli, az az érvelés, miszerint Katalónia az Európai Unióban van, nem mérvadó. Szerinte a nemzetközi jog szempontjából úgyszintén nem fogadható el az az állítás sem, hogy Koszovó egyedi esetnek tekinthető. (Márpedig az országok többsége annak tekinti – K. P. megj.)
Várady továbbá bízik benne, hogy Szerbia nagyobb megértésre és visszafogottabb magatartásra számíthat Koszovót illetően, vagyis úgy gondolja, egyhamar nem lesznek olyan újabb országok, amelyek elismerik azt.
Továbbra is várjuk, hogy Várady hasonló lelkesedéssel képviselje a délvidéki magyarok ügyét, mint azt teszi a szerbek esetében. 

K. P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése