2017. október 4., szerda

ZENTA

Miért fontos az ellenzéknek a helyi közösségi választás?


 

 

Ahogy arról a Délhír korábban beszámolt, Zentán az ellenzék képviselői összefogtak, és a helyi közösségekben közös listát indítanak az október 8-ai helyi közösségi választásokon.

A listákon a Magyar Mozgalom, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Demokrata Párt, a Magyar Polgári Szövetség és a Polgári Kezdeményezés Zentáért szervezet, valamint független jelöltek vannak.
Azt, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) és a Szerb Haladó Pártnak (SNS) miért fontos ez a választás, a legtöbben már tudják. A hatalmi koalíciót alkotó két párt közös jelöltje,
Aleksandar Vučić csúfos pofonba szaladt bele az április 2-ai elnökválasztáson, amikor Zenta községben veszített Saša Jankovićtól.
Érthető módon, most a VMSZ és a SNS is szeretné kiköszörülni a csorbát, de úgy, hogy közben megsemmisítő vereséget mérjen a koalíciós partnerére.
Talán furcsának tűnhet, hogy a hatalmat alkotók harcába miért avatkozik be az ellenzék, miért nem nézi páholyból azt, ahogy a VMSZ és a SNS egymásnak esik a legalacsonyabb szinten. Pont ez az utóbbi megnevezés, vagyis a legalacsonyabb szint az, ami miatt az ellenzékiek úgy döntöttek, elindulnak a helyi közösségi választásokon, mivel az építkezést alulról kell megkezdeni. Az ellenzéki jelöltek legtöbbje egyszerű, hétköznapi emberek, akiknek rálátásuk van a jelenlegi helyzetre és problémákra.
Az ellenzék célkitűzései:

– Erősödjön a helyi közösségek szerepe.

– Ne bábok üljenek a helyi közösségek tanácsában, akiknek felülről mondják meg, mi lesz a jó az embereknek, hanem azok képviseljék a polgárokat, akik hajlandóan meghallgatni a lakosok problémáit, észrevételeit és igényeit, és az alapján állítanak össze programokat.

– Ne a polgármester döntse el, kinek adja oda, és kinek nem a helyi közösség termeit.

– Ha valaki egy jó ötlettel áll elő, akkor ne küldjék el, azzal az indokkal, hogy nem a hatalmat alkotó pártok embere.

Az ellenzéki összefogásban résztvevők bíznak abban, hogy a polgárok élnek a szavazati jogukkal, s a köztársasági elnökválasztás után ismét elmondják, mit gondolnak a várost vezető politikusok eddigi tevékenységeiről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése