2017. október 7., szombat

Szabad sajtó nélkül nincsenek szabad polgárok sem

Szabad sajtó nélkül nincsenek szabad polgárok sem
Fotó: Tóth Elvira
Vukašin Obradović az elsők között írta alá a kiáltványt
(Belgrádi tudósítónktól)
Csütörtökön este Belgrádban, a Dorćol Platz művelődési központban több száz újságíró, médium, civil szervezet képviselője és polgár gyűlt össze, hogy elégedetlenségüknek adjanak hangot a sajtószabadság elnyomása miatt Szerbiában. Valamennyien aláírták a Szabad médiáért szóló kiáltványt, amivel gyakorlatilag felvették a harcot a közös célokért.
A megfogalmazott követelések között szerepel többek között, hogy szűnjön meg a médiumok politikai, fizikai és anyagi elnyomása, ne érjék támadások azokat, akik szabadon gondolkodnak és beszélnek, legyenek meg a feltételek ahhoz, hogy az újságírók a szakmai elvárásoknak megfelelően és felelősségteljesen végezhessék munkájukat. Egy olyan társadalmi közeget követelnek, amelyben tiszteletben tartják az Alkotmányt, a törvényeket és az emberi jogokat, ugyanakkor nincsenek kiváltságosak.
A követeléseket Tamara Skrozza belgrádi újságírónő olvasta fel, aki rámutatott hogy egy ilyen fellépésre most azért van szükség, mert a törvények önkényes tolmácsolása miatt megkérdőjeleződött az objektív újságírás lehetősége Szerbiában.
Az egybegyűlteknek alkalmuk volt videófelvételen megtekinteni a Szerbia-szerte élő és tevékenykedő újságírók nyilatkozatait arról, miért csatlakoztak ehhez az akcióhoz, majd egy rövidfilmet vetítettek a Vranjske dél-szerbiai lokális hetilapról, amelynek megszűnése gyakorlatilag az akció elindításának közvetlen kiváltó oka. Főszerkesztője, Vukašin Obradović az egybegyűltekhez szólva elmondta, hogy harcukban szükség lesz a polgárok támogatására is, mert szabad sajtó nélkül nincsenek szabad polgárok sem.
Az eseményt a Szabad Médiáért Csoport szervezte, mintegy folytatásaként a múlt csütörtöki Állítsuk meg a médiasötétséget elnevezésű akciónak, amelyben több mint 300 médium, szervezet és egyén vett részt oly módon, hogy aznap délben megszakították adásukat, elsötétítették internetes oldalaikat és a közösségi hálón szereplő profiljukat - tiltakozásuk jeléül, amiért a Vranjske hetilap a rá nehezedő anyagi és politikai nyomás alatt kénytelen volt megszűnni.
Tóth Elvira 

2017. október 6. [5:47]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése