2017. október 29., vasárnap

Nem mindenki Pásztor:

Az egyik legismertebb bosnyák politikus Brüsszeltől is követeli majd a területi autonómiát Szandzsák számára?

 


 

 

 


 

 

 

 

 

A Bosnyák Nemzeti Tanács emlékeztet arra a tényre, miszerint Szandzsákban 1991-ben népszavazást tartottak, amelyen a polgárok arra az egyszerű és konkrét kérdésre válaszolhattak, akarják-e a teljes területi és politikai autonómiát vagy sem. A referendumon a résztvevők (összesen 183 302 szavazó) 98,85 százaléka igennel válaszolt. Az akkori rezsim nem volt hajlandó elismerni a népszavazást és annak eredményét.

Sulejman Ugljanin, a Bosnyák Nemzeti Tanács elnöke kijelentette, hogy a Szerbiában élő szandzsáki közösség továbbra is rendkívül elégedetlen a státusával. Szerinte Szerbia egyáltalán nem tekinthető modern jogállamnak.
Mint mondta, a szerb kormány által kidolgozott és az Európai Uniónak elküldött ún. akcióterv, amely a nemzeti kisebbségekkel fogalkozik, nem legitim, ugyanis nem tartalmazza a bosnyákok igényeit és érdekeit.
Ugljanin követeli az akcióterv módosítását.
Utalt rá, hogy a szandzsáki bosnyákok jogérvényesítése érdekében, ha kell, akár Brüsszelhez is fordul.
Eközben Pásztor és pártja, a VMSZ, csakúgy, mint az esernyője alatt levő Magyar Nemzeti Tanács egy szóval sem panaszkodik az elszegényedett, megalázott, elvándorló, zsugorodó délvidéki magyarság helyzetére.
(a vesti-online.com nyomán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése