Szerbia mind inkább autoriter kormánya az elmúlt négy évben folyamatosan elfojtotta a média szabadságát – értékelte Shannon O’Toole a Freedom House szerkesztője. Mint írja, Aleksandar Vučić, amióta 2014-ben kormányfő lett, arra törekszik, hogy a piacról kiszorítsa a kritikus médiát és lejárassa azt a kisszámú újságírót, akinek megvan az anyagi lehetősége, hogy továbbra is dolgozzon. Szerinte Vučić félelme megalapozott, hisz az oknyomozó újságírók többször is szégyenbe hozták kormányát.
Példaként megemlíti, hogy a jelenlegi államfő kénytelen volt beismerni, hogy a belgrádi városi tisztségviselők a felelősek a savamalai rombolásért, a kormány korrupcióellenes kampánya ritkán vezet bírósági ítélethez és kitér a 200 ezer euró homályos eredetére is, amelyből Aleksandar Vulin lakást vásárolt.
O’Toole szerint ez kivételes eredmény, hiszen Vučić kormánya évek óta zaklatja a független médiát. Példaként említi a Vranjske novine rendkívüli adóellenőrzését vagy a Kurirt kiadó Adria Media számláinak befagyasztását. A privatizáció során az olyan befolyásos médiumok, mint a Politika és a Večernje novosti lapok illetve a Tanjug hírügynökség, állami ellenőrzés alatt maradtak.
„Úgy tűnik, Vučić és szövetségesei tudják, a szabad tájékoztatás segítheti a demokrácia erősödését, a független intézmények erősödését és a korrupció leleplezését, a kérdés csupán az, hogy ezt megérti-e a nemzetközi közösség is” – áll az elemzésben.

 https://szabadmagyarszo.com/2017/10/06/freedom-house-a-szerb-hatalom-onkenyesen-elfojtja-a-szabad-sajtot/ 2017. október 6. [17:45]