2017. október 15., vasárnap

Kik lettek a tanácstagok?

A zentai helyi közösségi választás nem hivatalos listája


  
A Zenta községben vasárnap lezajlott helyi közösségi választást követően továbbra sem tették közzé hivatalosan, hogy a városban és a községhez tartozó falvakban kik kerültek be a tanácsokba. Csak azt tudni, hogy mindössze 20 százalékos volt a részvételi arány, illetve hogy a Vajdasági Magyar Szövetség támogatottjai öt, a Szerb Haladó Párt által támogatott polgárok két helyi közösségben szereztek túlnyomó többséget, a független jelöltek közül pedig mindössze két polgárnak sikerült bejutnia a tanácsba.


A vasárnapi választás szerepelt a VMSZ tegnapi sajtótájékoztatójának a napirendjén is, de a leendő tanácstagok listáját itt sem tették közzé. Az összejövetelen Lőrinc Csongor, a községi szervezet elnöke kiemelte, hogy a választás során olyan személyeket támogattak, akik esetében funkcióik miatt nem áll fönn az összeférhetetlenség gyanúja. Beszélt arról is, hogy rengeteg feladat vár a helyi közösségek vezetőire. Ezek közül a falvakban az utak és a közvilágítás karbantartását, a közbiztonság fejlesztését emelte ki, míg a Kertek helyi közösségben a szennyvízelvezető hálózat kiépítése, a többi városi helyi közösség területén pedig az utak rendezése élvez majd elsőbbséget. Ezenkívül támogatják a Népkert új arculatának kialakítását, valamint a megfelelő dokumentumok megérkezését követően a termálkutat is üzembe kell helyezni, s meg kell mutatni, hogy Zenta is működtetni fog egy fürdőkomplexumot. A célok közt szerepel még az egészségügyi hálózat továbbfejlesztése és az idősekről való gondoskodás. Mindezek mellett a történelmi egyházakról és a községben lévő iskolákról sem szándékoznak megfeledkezni.
Nem hivatalos információink szerint a következő polgárok jutottak be a helyi közösségek tanácsaiba:
A Centar–Tópart helyi közösségben a VMSZ által támogatott jelöltek közül Kosiczky András, Barsi Márta, Kopasz Ildikó, Zeković Dragiša, az SZHP által támogatottak közül Balla Kolos, Balog Goran, Baranyi Nándor, Prisztál Ferenc, Ćurčić Vladimir és Vujačić Igor.
A Tiszapart–Alvég helyi közösségben a VMSZ támogatottjai: dr. Vasas Mihály, dr. Surján Gusztáv, Nagy Abonyi Zoltán, Recskó Béla, Gordán Kolos, Renkó Ágnes és Laskovity Kornél, az SZHP támogatottjai: Gašović Jovan és dr. Véber Zita.
A Kertekben a vajdasági magyar párt támogatásával indulók közül Horvát Kátai Péter, Tandari Ferenc, Lőrinc Csongor, Gyertyás Mónika, Kiss Noémi, Rácz Szabó György, Szabó Palóc Géza és Olajos Márta jutott be, míg a haladókat Surányi Katalin képviseli.
Bogarason a VMSZ támogatottjai: Ágó György, Pósa Tamás, Kalmár Erzsébet, Molnár Csaba és Mészáros Tímea, a haladók támogatottjai: Bezeg Attila és Surányi Géza.
Felsőhegyen a VMSZ-es támogatottak: Bóbán József, Gergely Róbert, Szokola Rudolf, Urbán Zsuzsanna, Kormos Eleonóra és Sándor Győző, a haladók támogatását élvezi Szabó Dékány Zsófia, a függetlenek közül pedig Šašin Natália és Gere Anikó került be a helyi közösség tanácsába.
Tornyoson kizárólag a VMSZ által támogatott jelöltek alkotják a tanácsot: Katona Endre, Kis Bicskei Árpád, Lőrinc László, Matykó Árpád, Petrás János, Szabó Magda, Fügedi Hajnalka, Hovanyec Edvin és Cipó Igor.
Ezzel szemben Keviben csak a Szerb Haladó Párt támogatását élvezők kerültek be a tanácsba, vagyis Betyák Rózsa, Bicskei Rita, Molnár Gábor Ákos, Szügyi Ervin, Szügyi Imre, Tóth V. Gyula és Csikos Lajos. Ezt a felállást némileg bonyolítja az a nem mellékes tény, hogy Szügyi Imre jelenleg tagja a községi képviselő-testületnek, ami nincs összhangban a Korrupcióellenes Ügynökség azon állásfoglalásával, amelynek értelmében a községi képviselő-testület tagja nem lehet egy időben elnöke, illetve tagja az ugyanahhoz a községhez tartozó helyi közösség tanácsának.Hhzs.
2017. október 12. [11:44]


Orwell Keviben

A Magyar Mozgalom zentai alapszervezetének közleménye

Felszólítja Szűgyi Imrét, hogy azonnali hatállyal mondjon le a két tisztsége (községi képviselő, tanácstag a helyi közösségben) egyikéről, a Szerb Haladó Pártot pedig, hogy nyilvánosan határolódjon el képviselője törvénytelen viselkedésétől.Helyi közösségi választásokat tartottak október 8-án, vasárnap Zenta község területén. Keviben a legtöbb szavazatot (a jegyzőkönyv szerint 256-ot) Szűgyi Imre, a Szerb Haladó Párt tagja, községi képviselő kapta.
A Korrupcióellenes Ügynökség ezzel kapcsolatos állásfoglalása több, mint egyértelmű: „A községi képviselő-testület tagja nem lehet egyidőben elnöke vagy tagja az ugyanahhoz a községhez tartozó helyi közösség tanácsának, mert ez ellentétben áll az Ügynökségről szóló törvény 27. szakasza 2. és 3. bekezdésének, amely a tisztségviselők kötelezettségeit szabályozza (…)”. Az állásfoglalás teljes szövege egyébként megtekinthető az Ügynökség honlapján, Mišljenje 014-011-00-0189/17-11 címszó alatt).
Valamennyi helyi közösségben mindegyik községi képviselő tiszteletben tartotta ezt az állásfoglalást. Az egyedüli kivétel a Szerb Haladó Párt, Kevi és Szűgyi Imre. Az embernek óhatatlanul is George Orwell Állatfarm című, világhírű szatirikus regénye jut az eszébe, és annak méltán híressé vált mondása, mely szerint „minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél”.
A Magyar Mozgalom zentai alapszervezete döbbenettel áll a tény előtt, mely szerint a Szerb Haladó Párt egyes tagjai úgy vélik, a törvény mindenkire vonatkozik, csak épp rájuk nem, és felszólítja Szűgyi Imrét, hogy azonnali hatállyal mondjon le a két tisztsége (községi képviselő, tanácstag a helyi közösségben) egyikéről, a Szerb Haladó Pártot pedig, hogy nyilvánosan határolódjon el képviselője törvénytelen viselkedésétől.

2017. október 10.


https://www.magyarszo.rs/…/172…/Kik-lettek-a-tanácstagok.htm
Erre már ma délelőtt regáltam, hogy valószínűen a magyarkanizsai példa ragadós. Azóta leellenőriztem és még én magam is elcsodálkoztam a magyarkanizsai fene sem tudja milyen "gyakorlaton". Itt az eredmény:
Tartományi Képviselőház
Kormányfőhelyettes, oktatási (stb.) titkár: Nyilas Mihály (Orom Helyi Közösség tanácsának tagja és elnökhelyettese)

Magyarkanizsa község Képviselő-testülete
VMSZ-kepviselőcsoport
1. Dr. Bimbó Mihaly (Magyarkanizsa Helyi Közösség tanácsának tagja)
2. Domonkos Rezső
3. Sóti Attila
4. Szarapka Ede (Kispiac Helyi Közösség tanácsának tagja és elnöke)
5. Pletikoszity Tibor
6. Horváth Gergely (Martonos Helyi Közösség tanácsának tagja és elnöke)
7. Szabó József (Adorján Helyi Közösség tanácsának tagja)
8. Utasi Jenő (Tóthfalu Helyi Közösség tanácsának tagja)
9. Kalmár Tünde
10. Király Terézia
11. Konc József
12. Rövid Jenő
A kepviselőcsoport elnöke: Szarapka Ede (Kispiac Helyi Közösség tanácsának tagja és elnöke)
UKROK – Közsegi Összefogás-képviselőcsoport
1. Tandari Zoltan
2. Bacskulin István
3. Slađana Ilić
4. Körmöci Károly (Magyarkanizsa Helyi Közösség tanácsának tagja)
5. István Bontovics (Tóthfalu Helyi Közösség tanácsának tagja)
6. Nagy Éva
SNS-képviselőcsoport
1. Miloš Kravić
2. Vajda Gabriella
3. Nikola Radmanović
4. Melinda Miković
5. Dr. Milena Supić
Mostantól másként-képviselőcsoport
1. Halász Mónika
2. Ladócki György
3. Dr. Bende Ilona
4. Ábrahám Mária
5. Pejak Dejan
Ezek szerint (a jogalapot a zentai esetnél felsorolták) Nyilas Mihány törvénytelenül a tartományi kormányfő helyettese és tartományi titkár, míg Magyarkanizsa község Képviselő.testületben hét községi képviselő (úgy is mondják egyesek: tanácsnok) törvénytelenül tölti be posztját:
Amit nem értek: Az ellenzék miért nem reagált másfél éven keresztül?
https://www.facebook.com/balla.laci.5


Lehet folytatni: 

Lázár Jenő a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) tisztségviselője, Begaszentgyörgy községi-képviselő testületének az alelnöke, a VMSZ tordai helyi szervezetének elnöke és a helyi közösség egyik alelnöke is. 

Bozóki Antal

(Begaszentgyörgyi Községi Szervezet

http://www.vmsz.org.rs/szervezet/begaszentgyorgyi-kozsegi-szervezet; Megalakult a Helyi közösség Tanácsa. Tordai Újság, 3. (86)/2017 17.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése