2017. október 26., csütörtök

Mind több a gyűlöletkeltő falfirka Szabadkán

Gyűlöletkeltő falfirkákra lehet bukkanni Szabadka utcáin. Több lakóépületen is önkényuralmi jelképek láthatók a Tesla-telepen. A helyiek szerint fokozni kellene a rendőri jelenlétet.

Smrt svima! - Halál mindenkire! - olvasható az egyik épület falán. Nem ez az egyetlen ilyen felirat. A helyiek elítélik a gyűlölködés minden formáját. A szabadkaiak szerint az illetékes szervek feladata megfékezni minden ilyen esetet, és elkapni az elkövetőket. Ehhez azonban a járőrök fokozottabb jelenlétére lenne szükség - vélik az emberek. „Nem tudom, mit lehetne tenni. Rengeteg, hogy így fejezzem ki magam a huligán. Rendőrök nincsenek. Nem tudják megfogni őket. Gyönyörűen bemeszelik a házat. Már másnap össze vannak firkálva.”
„Irtózom a diszkrimináció minden fajtájától és az ilyen hülyeségektől. Inkább a szép üvegfestményeket szeretem nézni, aminek van értelme, humora.”

falfirka

Az elkövetőket szinte lehetetlen tetten érni - mondja Józsa László ügyvéd. Hiszen a gyűlölködő feliratok nem előre bejelentett helyszíneken és időpontban készülnek. A pillanat művei - tette hozzá a szakértő, aki arról is beszélt, hogy milyen jogi lépésekre van lehetőség. Persze akkor, ha elkapják a feltételezett elkövetőt. Józsa László, ügyvéd: „Büntetőjogi vonatkozásban két irányba lehet gondolkodni. A súlyosabbik, ami nyilvánvaló helytálló is volna, az a nemzeti gyűlöletkeltéssel kapcsolatos büntetőeljárás lehetne. A másik pedig, főleg amennyiben magán vagyonon történik ez, magánházon van falfirka, akkor rongálásról is beszélhetünk. Mindkét esetben hatékony eljárásra akkor van lehetőség, ha a sértett vagy a hatóság, konkrétan a rendőrség elfogja a tetteseket. Ebben az esetben lehet konkrét eljárásokat lefolytatni.”
Józsa László azt is kifejtette, hogy amennyiben az elkövetőket nem sikerül kézre keríteni, akkor ebben az esetben a falfirkákat az ingatlantulajdonosnak kell eltüntetnie.
2017. október 25.
https://pannonrtv.com/rovatok/tarsadalom/mind-tobb-gyuloletkelto-falfirka-szabadkan

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése