2016. december 8., csütörtök

A vajdmagyar politikai atombomba

Bódis Gábor
Bódis Gábor

Suttyomban, mint ahogy errefelé szokás, a Korhecz és Pásztorok nevű szórakoztató zenekar egyetlen akkorddal szétveri a tiszavirág életű vajdmagyar pluralizmust.
Először is gratulálni szeretnék a VMSZ vezetőinek, akik pontosan tudták, hogy az „ellenfél” önhittségére mindig is számíthatnak. Egy ilyen alkalmat nem lehet elszalasztani: akad egy zsíros állás (minden valamirevaló jogász álma), amelynek betöltésére van befolyásuk. Végre valami hasznosra is fel lehet használni a haladókkal kötött koalíciót. Alkotmánybírákat választ Szerbia és a jelölteket a parlament választja ki, az államfő meg jóváhagyja.
Nosza, nézzük csak hogyan lehetne két legyet ütni egy csapásra! Adva van egy politikai ellenfél, amely okvetetlenkedik, még ha nem is túl hevesen, és valahogy semlegesíteni kellene. Nem hivatalos (mert nem vállalta) vezetőjük jogászprofesszor, aki előtt meg kellene villantani egy politikától távol eső, sőt elzárt területet, ahol jól érezné magát. Az ajánlat elképesztően csábító. Az Alkotmánybíróság tagja. Bingó!
Az üzlet megköttetik. Az ellenzéki Magyar Mozgalom tudomása nélkül! Úgy tűnik, a sokat emlegetett keresztényi erények közé nem tartozik a harcostársak tájékoztatása.
Jön a belgrádi Politika (habár én nem találtam a hírei között), amelyre a Pannon RTV hivatkozik, és amely azt írja: „Korhecz Tamást is javasolja alkotmánybírói tisztségre a szerb köztársasági parlament.” Na, ez még olyan félszenzáció, hiszen lehet, hogy valamilyen szerb jogászi testület ismerte fel az MM társelnökének alkotmányjogi képességeit. De utána jön a magyarszo.rs: „Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség–Demokratikus Cselekvés Pártja köztársasági parlamenti frakcióvezetője lapunknak nyilatkozva megerősítette, hogy a képviselői csoport ifj. dr. Korhecz Tamást, a Magyar Nemzeti Tanács volt elnökét, a Magyar Mozgalom társelnökét javasolta a Szerbiai Képviselőháznak az alkotmánybíróság megüresedett kilenc bírói tisztségének egyikére.”
Korhecz Tamás, tudomásunk szerint, eddig nem cáfolt. A Magyar Mozgalom honlapja még mindig azon kesereg, hogy nem lehetett ott a MÁÉRT-on (Orbán Viktor katedrája butuska külhoni magyar vezetők kioktatására). Korheczról, alkotmány bírákról egy szó sem. Nem vették észre?
Ébresztő fiúk és lányok! Korhecz paktuma után semmi nem marad a mozgalomból, ha most nem reagáltok. Politikai értelemben árulás történt. Ilyenkor össze szokták hívni a központi bizottságot, amely állást foglal. Sebaj, ha nincs ilyen, de valamilyen vezetőség csak van.
A harangok már megkondultak.
Persze, amennyiben Korhecz, az MM és a többiek hamarosan kiállnak a nyilvánosság elé, és mindent cáfolnak vagy elmagyaráznak, akkor mea culpa. Mindent visszavonok.
De ennek óráról órára mind kisebb az esélye.

2016. december 7.

Ifj. dr. Korhecz Tamás alkotmánybírói tisztségbe kerülhet


  
Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség–Demokratikus Cselekvés Pártja köztársasági parlamenti frakcióvezetője lapunknak nyilatkozva megerősítette, hogy a képviselői csoport ifj. dr. Korhecz Tamást, a Magyar Nemzeti Tanács volt elnökét, a Magyar Mozgalom társelnökét javasolta a Szerbiai Képviselőháznak az alkotmánybíróság megüresedett kilenc bírói tisztségének egyikére.

Korhecz Tamás
Korhecz Tamás (Archív)

Az indítvány elnyerte az illetékesek támogatását, így a jelölés immár hivatalos. A frakció november 29-én tett javaslatot Korhecz Tamás személyére, magyarázta Pásztor, mondván, hogy a jelöléshez mellékelni kellett a jelölt életrajzát, valamint a jelölt beleegyezését, hogy vállalja a szóban forgó tisztség betöltését, amennyiben kinevezik.
Tekintettel a vajdasági magyar közéletben uralkodó állapotokra és viszonyokra, a jelölés sokak számára bírhatott a meglepetés erejével. A VMSZ azért javasolta Korhecz Tamást erre a tisztségre, mert a pártot nem a bosszú vezéreli, mutatott rá Pásztor Bálint. Hozzátette: továbbra is kitart korábbi nyilatkozata mellett, hogy ez a közösség megérdemli, hogy mindenki a szolgálatában állhasson, függetlenül aktuális politikai nézeteitől.
– Mindent szeretnénk megtenni annak érdekében, hogy aki megteheti, az szakmai hozzáértésével szolgálja a vajdasági magyar közösséget. Egyértelmű, hogy szakmai szempontból mindannyiunk közül Korhecz Tamás a legalkalmasabb az alkotmánybírói tisztség betöltésére. A jelölés megtételét megelőzően a VMSZ Elnöksége és Tanácsa egyhangúan döntött arról, hogy frakciónk Korhecz Tamást jelölje a tisztségre – taglalta a politikus.
Magyar Szó online
http://www.magyarszo.rs/hu/3235/kozelet/157294/, 2016. december 7. [17:35];  2016. december 7. [18:39]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése