2016. december 5., hétfő

Jogfosztás Újvidéken, magyar rádiót szüntettek meg Temerinben, Szabadkán földbe döngölték a VKT magyar elnökét, közlemény a MÁÉRT-ülése kapcsán

Hiába van a MÁÉRT zárónyilatkozatában a szerbiai kisebbségi akcióterv dicsérete, meg a délvidéki magyar "érdekképviselet erősödése" négy "kulcsfontosságú területen" lévő államtitkárral, amikor a mindennapjainkban sorozatos jogtiprások elszenvedői vagyunk.
Köszönve a haladó és kisebbségi kormánypárt erőltetett frigyének a délvidéki érdekérvényesítés teljes leépülésben van. A még megmaradt magyar többségű önkormányzatainkban, a tartományban, de a köztársasági parlamentben/ kormányban is, a kisebbségi kormánypárt aktív hozzájárulásával,  sorozatban olyan határozatok/ döntések születnek, amelyek hátrányosan érintik közösségünket. 
Mai VMDK Hírmondónk is erről ad tájékoztatást.
Még mindig nincsen megoldva a magyar nyelvi felvételizés kérdése az Újvidéki Egyetem Jogi Karján. Ennek kapcsán a VaMaDiSz elnöke még az ENSZ-nél is bepanaszolta a szerbiai hatóságot.  Pedig úgy a tartományban, úgy Újvidék városában, hatalmat gyakorol a haladó-kisebbségi kormánypárti csipet-csapat.
Az ügy a tartományi kisebbségügyi titkár (unk)  hatáskörébe tartozik, valamint a törvény szerint a nyelvi jogok feletti őrködésre a Magyar Nemzeti Tanácsnak teljes mértékben felhatalmazása van!
De ne álljunk meg itt! Menjünk egy picit tovább,  egészen Temerinig! Ott is a hatalmi többség, haladók és a kisebbségi kormánypárt / perszonális koalíciós partnerük, olyan döntésre jutottak, hogy csorbítanak a szerzett jogokon és megszüntetik a 45 éve létező, magyarul (is) sugárzó  Temerini Rádiót.
Most mondjuk azt, hogy a média is a Magyar Nemzeti Tanács hatáskörébe tartozik?
És történik mindez akkor amikor a MNT és a szerbiai kisebbségügyi iroda vezetője azt állítják sikeres a kisebbségi akcióterv, már 80% megvalósult!
De hogy Temerintől feljebb se legyen jobb, ismételten a haladó-kisebbségi kormánypárt jeleskedett. Ezúttal Szabadkán tisztogattak. Közvállalatokban, kultúrában etc. növelvén a délvidéki magyarság térvesztését, hiszen sok esetben magyar képviselők helyére haladópárti káderek jutottak. A haladópárti polgármesternek még arra is jutott ideje, hogy a kamerák előtt, primitív módon "megdorgálja" a szabadkai városi képviselő-testület elnökét mert szót mert adni az ellenzéknek. Hát, így megy ez mifelénk mostanában!
Megéri a vajdasági / délvidéki magyarságnak ez a haladó frigy? Megéri ez a szervilitás
és a saját közösségünk sárba tiprása?

Még az a szerencse, hogy soha nem volt jobb a szerb-magyar baráti viszony!
A VMDK és a Magyar Mozgalom közös közleménye a MÁÉRT- ülés kapcsán
Alulírott vajdasági magyar szervezetek vezetői, sokezer tagunk és támogatónk nevében, sajnálattal vesszük tudomásul azt az évek óta folyamatosan jelen levő megkülönböztetést, amely bennünket sújt. Méltánytalannak, és a nemzeti érdekérvényesítés szempontjából károsnak tarjuk azt, hogy a politikai szempontból plurális magyar érdekképviselet VMSZ-en kívüli részéről nem kíván tudomást venni a magyarországi kormányzat. December 1-jén tartotta meg sorrendben 15. ülését a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT), amelyre a Magyar Mozgalom és VMDK képviselőit nem hívták meg a szervezők. Annak ellenére sem, hogy maga az Értekezlet alapdokumentuma rendelkezik úgy, hogy annak tagjai „parlamenti, illetőleg tartományi képviselettel rendelkező határon túli magyar szervezetek, a magyarországi parlamenti pártok, a Magyar kormány, valamint a nyugati magyarság képviselői” – ennek a feltételnek pedig mindkét szervezet maradéktalanul eleget tesz.
A MÁÉRT történetében eddig nem volt példa arra, hogy ne kaptak volna meghívást olyan magyar szervezetek, amelyek magyar választási listán, magyar szavazatokkal tartományi parlamenti helyeket szereztek volna. Most ez is megtörténhetett.
A VMDK, mint a legrégebbi még működő magyar politikai szervezet, és a Magyar Mozgalom nem vitatja el a Magyar Kormány azon jogát, hogy saját szempontjai alapján megválassza határon túli stratégiai partnerszervezeteit, ugyanakkor nemzetünk egysége, erősödése és megmaradása szempontjából elhibázottnak tartjuk azt a döntést, hogy a bennünket támogató délvidéki magyar emberek tízezreit kirekesszék a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből. Kevesen vagyunk, elöregedésünk és fogyásunk történelmi csúcsokat dönt, ezért azt valljuk, a párbeszédnek, együttműködésnek, közös megoldáskeresésnek nincs alternatívája. Ennek jegyében bennünk továbbra sem a sértettség, hanem a párbeszéd szándéka munkál.

Szabadka, Óbecse, 2016. december 3.
Csonka Áron
Kókai Péter

www. vmdk.org.rs                                              

hirmondo@vmdk.org.rs
www.facebook.com/vmdk2014
www.twitter.com/vmdk1990
www.google.com/+VajdasagiMagyarokDemokratikusKozossege1990


Dokumentumok:
http://mno.hu/kulfold/az-ensz-hez-fordultak-a-vajdasagi-magyarok-1374222
Bozóki Antal: Jogok papíron (nyelvhasználat a Jogi Egyetemen)
Vajdasági RTV: Megszűnik a Temerini Rádió
Vajdasági RTV: Megszűnt a Temerini Rádió (videó)
Sikeres a kisebbségi akcióterv (Vajdasági RTV)
Tisztogatások a szabadkai kultúrában
Megdorgálják a szabadkai VKT elnökét

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése