2016. december 30., péntek

"Vučić sértegeti Vajdaságot és megvonja tőle az autonómiát!"

a csevap es vucicA címben szereplő idézet "természetesen" nem a Vajdasági Magyar Szövetség valamelyik tisztségviselőjéhez kötődik.
Miroslav Vasin, a Demokrata Párt tartományi szervezetének elnöke úgy véli, Aleksandar Vučić szerb kormányfő megkezdte Vajdaság "autonómiátlanítását", illetve Szerbia központosításának erőteljes fokozását.  
Vasin fenti állítását Vučić szerb parlamentben tett kijelentésére alapozza: "Mi fizetjük a tartománynak a nyugdíjakat és a béreket, finanszírozzuk a vajdasági utak építését, pénzt adunk az intézményeknek, hogy a tartomány tovább erősödjön".
A DP vajdasági szervezetének elnöke sokkolónak és felháborítónak minősítette a kormányfő szavait, amelyek alapján az a következtetés vonható le, hogy Vučić szinte magántulajdonának tekinti a vajdasági emberek nyugdíjait, fizetéseit, pénzeszközeit, amelyeket úgy osztogatja, csepegteti nekik, ahogy kedve szottyan.
Vučić képtelen felfogni, hogy például a nyugdíjak az alkotmány értelmében szerzett jognak számítanak. Továbbá szándékosan hagyja figyelmen kívül, hogy a vajdasági polgárok rendszeresen fizetik az adót (a közép- és dél-szerbiaiakkal szemben). Tehát szó sincs arról, hogy bárki bármit is adna Vajdaságnak.
Ellenkezőleg: Vučić és kormánya elveszi az itt megteremtett pénzt, majd annak kis töredékét visszajuttatja.
Teljesen egyértelmű, hogy a miniszterelnök meg akarja szüntetni a tartomány autonómiáját és ezzel párhuzamosan fokozni kívánja Belgrád központosítását, mondta Vasin (és nem a VMSZ).
Az igazsághoz tartozik, hogy Délvidék státusa a demokrata hatalom idején is rendkívül kedvezőtlen és megalázó volt, de amit a haladó-szocialista-VMSZ-es rezsim művel Délvidékkel, az még gyalázatosabb.
Danas nyomán K. P.

Kapcsolódó írás:
Miroslav Vasin: Premijer vređa Vojvodinu. Danas, 2016. december 7. 10.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése