2016. december 27., kedd

Ismét iható a víz Székelykevén

Ismét iható a víz Székelykevén
Fotó: RTS
Ilyen volt a víz Székelykevén
11 év után a dél-bánáti Kevevára (Kovin) községhez tartozó Székelykeve település lakói ismét megfelelő minőségű ivóvizet fogyaszthatnak, amely színtelen, szagtalan és nincs benne arzén sem.
A helyi önkormányzat 7,6 millió dinárt fektetett be a mini víztisztító berendezés kiépítésébe, így a víz többé nem lesz sárga színű, de megoldják majd a környező települések problémáját is, amelyekben a víz nem megfelelő minőségű.
„Az ünnepek után megkezdjük a munkát Kevepallóson (Pločica) is, és hamarosan ott is ilyen tiszta vizet ihatnak majd az emberek. Az a célunk, hogy a jövő év végéig Kevevára község egész területén biztosítsuk a jó minőségű csapvizet‟, mondta Predrag Stojšin, a kevevári Komunalac közvállalat igazgatója.
Sanja Petrović, Kevevára község elnöke azt mondta, hogy betartotta azt, amit ígért, és Székelykeve lakói, akik túlnyomó többségben magyarok karácsonyi és új évi ajándékként olyan vizet kaptak, amely megfelel a bakteriológiai és a vegyi előírásoknak.
„Egy ideig eltart majd a vízvezeték-hálózat átmosatása, mert 2005 óta nem volt használatban, két évvel ezelőtt pedig megtiltották a használatát, mert magas volt az arzén koncentrációja‟, mondta Petrović.
Néhány napon belül, miután befejeződik a vízvezeték-hálózat átmosása, Székelykeve lakói jobb minőségű vizet ihatnak majd, mint Kevevára lakó, ami nem is csoda, hiszen a településnek új víztározója van, és 50 méter mélységig fúrt kútjai, amelyek elegendő vizet biztosítanak az elkövetkező fél évszázadra, írja az RTS.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése