2016. december 28., szerda

Saša Janković a polgári Szerbia jelöltje


A Magyar Mozgalom üdvözli Saša Janković polgári jogvédő bejelentését, mely szerint jelöltetni kívánja magát Szerbia köztársasági elnökének tisztségére. Napjainkban folyamatosan azzal szembesülünk, hogy a hatalmi koalíciót képező pártok egyre inkább az önkényuralom irányába viszik az országot, amikor azt demonstrálják, hogy a törvények nem mindenkire egyformán érvényesek, amikor símaszkos személyek az éj leple alatt rombolhatnak le városrészeket és az elkövetők kilétére nem derül fény, amikor a legnagyobb hatalmi párt magasrangú tisztségviselőiről egymás után derül ki, hogy egyetemi diplomáikat, doktori címeiket gyanús körülmények között szerezték, amikor naponta sérülnek a szabadság- és emberi jogok, amikor virágzik a cenzúra és az öncenzúra, amikor már csak egy a fontos: a hatalmi pártok iránti lojalitás.
Ugyanez a hatalmi praktika érhető tetten Vajdaságban is, a kormánypárt magyar koalíciós partnerének cselekvő vagy hallgatólagos hozzájárulásával. Vajdaságban, a magyarlakta önkormányzatok területén is egyre inkább a kilencvenes évek politikai hangulata tér vissza, a közéletben, a művelődés és a tájékoztatás területén is.  Mindennek következményeképpen pedig napról napra egyre többen hagyják el az országot a gazdasági ellehetetlenülés és a fojtogató légkör elől menekülve.
Ilyen körülmények között Saša Janković köztársasági elnökválasztáson jelöltként való megjelenése elsősorban valós választási lehetőséget kínál, egyben komoly esélyt is arra, hogy Szerbiában ismét megjelenjen és erőre kapjon a valóban európai irányultságú, polgári opció.
A vajdasági magyarság a többpártrendszer negyed évszázaddal ezelőtti bevezetéséről kezdve mindvégig ezen az oldalon állt, szemben a háborúval, a rablógazdálkodással, a kisebbségek üldözésével és úgy gondoljuk, hogy ma is ez a helyes út. Meggyőződésünk, hogy a vajdasági autonómiát napról napra leépítő politikai opciók előtt történő meghunyászkodás, a nemzeti közösségek tagjait a közszférából egyre inkább kiszorító erők mögé való beállás, a kisebbségi jogokat kizárólag papíron biztosító kormánypártok szélárnyékából való politizálás helyett a vajdasági magyar politika helye azon az oldalon van, amely valóban az európai, polgári eszméket vallja, ahol egyenrangú félként kezelik és ahol érvényesítheti jogait.
Úgy gondoljuk Saša Janković köztársasági elnökjelöltsége az első lépés ennek az opciónak a megerősödése és a normális, egészséges légkörű, polgári Szerbia talpraállása irányában, amit csak támogatni tudunk. A kormánypártok köztársasági elnökjelöltjének a támogatása bármely magyar politikai erő részéről további lendületet fog adni a magyarság tragikus méretű fogyásának.
Magyar Mozgalom Ügyvivő Testülete
2016. 12. 28.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése