2016. december 2., péntek

Rendhagyó top lista: tíz legellentmondásosabb délvidéki magyar politikus (1. rész)

1. Kasza József
2. Pásztor István
3. Lovas Ildikó
4. Egeresi Sándor
5. Ágoston András
6. Páll Sándor
7. László Gyula
8. Rácz Szabó László
9. Korhecz Tamás
10. Újhelyi Ákos    
Szubjektív listám a teljesség minden igénye nélkül készült. Részben tényeken, részben találgatásokon és mendemondákon alapul. Célja nem a bírálat és még kevésbé a sértegetés. Az ellentmondásosság nem feltétlenül jelenti, hogy az adott személy negatív vagy rosszindulatú.
A listán szereplő politikusokat vagy az ideológia (ha egyáltalán volt-van ilyenjük) váltása, vagy a logikátlan(nak tűnő) lépéseik, esetleg a hozzájuk kötődő átláthatatlan jelenségek jellemzik.
A listával persze nem muszáj egyetérteni, olvasóink összeállíthatják sajátjukat. Kíváncsian várjuk.

1. Kasza József
a kasza ellent.jpgNémi dilemmában voltam, őt vagy inkább Pásztor Istvánt helyezzem-e az élre. Végül "mokány Józsi" mellett döntöttem, elsősorban azért, mert az ő vezetése alatt árasztotta el Délvidéket, s azon belül főleg Szabadkát a horvátországi és a boszniai menekültek tengere. Ennek következtében drasztikusan felborult az itteni nemzeti összetétel - "természetesen" a délvidéki magyarság kárára. Nem biztos, hogy képes lett volna útját állni ennek a folyamatnak, de ezt meg sem próbálta.    
Kasza József volt: kommunista funkcionárius, szabadkai polgármester (aki rossz nyelvek szerint mindvégig "technikai" szövetségben állt Miloševićékkal), a VMSZ elnöke, a demokratikus (?) Đinđić-kormány alelnöke, a VMSZ-ből kirúgott ex-csúcskáder, korrupcióval vádolt, vizsgálati fogságba kerülő lebukott bankár, szerb újság igazgatója és főszerkesztője...
Többen úgy emlékeznek rá, mint kellemetlen alaptermészetű, lobbanékony, gátlástalan és zsugori emberre, mások viszont azt mondták-mondják, Pásztorhoz képest jámbor személy, bárányka volt.

2. Pásztor István
a pastor vucic05Sokan azt remélték, Kasza utódaként Pásztor István kulturáltabb stílust képvisel majd, továbbá formai és tartalmi változásokat szorgalmaz a VMSZ működésében (vagy legalább betart/at/ja a párt programját, amelyben egyebek között a Délvidék területi autonómiájáért folyatott küzdelem is szerepel), valamint síkra száll az összmagyar együttműködésért. Nem ez történt. Pásztor a médiáján keresztül agyontaposta a politikai ellenfeleit, de ha a pillanatnyi politikai érdeke azt megkövetelte, olykor "felkaparta a maradványaikat", hogy ideiglenesen eljátssza, fontos neki a magyar összefogás.
Hősünk életének és munkásságának néhány fontos állomása:
Pásztor 1999. április 13-án súlyos közúti baleset részese volt. A Magyar Szó azt írta, Csantavér felé haladva, nem az útviszonyoknak megfelelően és a megengedettnél gyorsabban hajtotta gépkocsiját. A Višnjevac előtti kanyarban, egy előtte haladó kombit előzve frontálisan összeütközött a vele szemben szabályosan közeledő személyautóval. A balesetben a helyszínen életét vesztette a gépkocsit vezető Krizsán Imre, a mellette ülő felesége súlyos sérüléseket szenvedett.
Mendemonda szerint Kasza József befolyását latba vetve megmentette Pásztort a bűnvádi eljárástól. (Pásztor ezt a későbbeikben úgy hálálta meg neki, hogy a VMSZ új elnökeként kirúgatta a pártból?!).
Pásztor a VMSZ sorozatos választási kudarcait a médiája (csaknem az összes délvidéki magyar médium) révén sikerként mutatta be.
Pásztor uralma alatt a délvidéki magyarság először (a legutóbbi népszámlálási adatok szerint) több mint 40 ezer lélekkel csökkent, majd az azt követő időszakban nemzettársaink katasztrofális méretű elvándorlása következett. Ma már lehetetlen megmondani, hány magyar ember maradt Délvidéken. Erről a jelenségről persze nem csak Pásztor és a zsugorodó pártja tehet, de ha figyelembe vesszük az anyagi és politikai hátterét, aligha jelenthető ki, hogy ez ügyben nem terheli semmilyen felelősség.
A VMSZ elnöke maradéktalanul kiszolgálja a "mindenkori" magyar és szerb kormányt. Az sem baj, ha az adott szerb kormány élén olyan személyek állnak, akik felelősek a becsületes délvidéki magyar emberek kilencvenes évekbeli szenvedéséért és tragédiájáért.
Ami igencsak valószínű: a Pásztor-Vučić-Orbán "pokoli trió" továbbra is közvetlenül formálja a délvidéki magyarok "támogatási rendszerét" és egyre szomorúbb státusát.
Az egyik súlyos paradoxon: miközben pártjával tamogatta Orbán Viktor bevándorlásellenes referendumát, Pásztor hűségesen szolgálta-szolgálja a Vučić-rezsimet, amely kifejezetten migránspárti és amely Észák-Bácskába (is) nagy számban küldi a közbiztonságot súlyosan veszélyeztető illegális bevándorlókat.        
Pásztor István "viharos" magánéletével nem szándékozunk foglalkozni, még akkor sem, ha szép számban akadnak olyanok, akik szerint az is befolyásolta a VMSZ (erkölcsi és létszámbeli) hanyatlását és kettészakadásat.
(Holnap folytatjuk)
K. P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése