Szávay István, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetjének vezetője a magyar parlamentben szólalt fel és tiltakozott az ellen, hogy a Fidesz szó nélkül hagyta, hogy november 25-e, a magyarokat sértő dátum lett Vajdaság Napja, de szót ejtett a Nemzeti Tanácsokról szóló törvényről és a koszovói cigányok délvidéki betelepítéséről is.

A politikus szerint mélyen felháborító, hogy a kezdeményezést büszkén támogatta a VMSZ, akiket a Fidesz helyi fiókszervezetének és vazalluspártnak nevezett.
“Büszkén vállalták ezt a nemzetárulást, nincsen erre jobb szó”
– mondta Szávay István.
Az ellenzéki képviselő a magyar kormány részére felrótta, hogy nem hogy nem tiltakozott a Vajdaság Napjának megszavazása ellen, hanem ők adtak engedélyt arra, hogy a szerb-magyar “történelmi barátság” megőrzése céljából, figyelmen kívül hagyják a délvidéki magyarság érdekeit.
Szávay arra is emlékeztet, hogy a délvidéki magyar ellenzéki pártok, így például a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége és a Magyar Mozgalom már hónapokkal korábban megkongatta a vészharangot Vajdaság Napja, de akár a Nemzeti Tanácsok jogköreinek csökkentése kapcsán, de ezeket Orbánék nem voltak hajlandóak még meghallgatni sem. Sőt, vegyes pártnak titulálták őket, amiért horvát szövetségessel vettek részt a legutóbbi választásokon. De azt már nem nehezményezték, hogy a VMSZ belgrádi városi tanácsnoka egy szerb nemzetiségű, magyarul megszólalni sem tudó jelölt jutott képviselői székhez.
A koszovói cigány betelepítésekről is szót ejtett Szávay, külön kiemelve Martonost. 
Szerinte ezen ijesztő folyamat ellen a magyar kormánynak egy szava sincsen, miközben a muszlim és migránsellenes propagandát csúcsra járatja a Fidesz Magyarországon, addig az nem emeli fel a szavát, hogy muszlim cigányokkal vegyítik fel Délvidék magyarlakta falvait.