2018. június 6., szerda

A NEMZETI TANÁCSOKRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSA DISZKRIMINATÍV ÉS NEM FELEL MEG A DÉLVIDÉKI MAGYARSÁG IGÉNYÉNEK

Parlamenti eljárásban a Nemzeti Tanácsokról szóló törvény módosítása
A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) kielemezte a jogszabály javaslatát és azt elhibázottnak, diszkriminatívnak, valamint komoly hátralépésnék tartja.
 
Parlamenti eljárásban a Nemzeti Tanácsokról szóló törvény módosítása
A Szerbiai Népképviselőház honlapján 2018. június 1-én megjelent a Nemzeti Tanácsokról szóló törvény módosítása. Ezzel hivatalosan is parlamenti eljárásba került a Nemzeti Tanácsokról szóló törvény módosítása.
A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) kielemezte a jogszabály javaslatát és azt elhibázottnak, diszkriminatívnak, valamint komoly hátralépésnék tartja.
A VMDK ilyen formában nem tudja elfogadni a Nemzeti Tanácsokról szóló törvény módosítását mert az nem biztosítja a kulturális autonómiát, nem biztosítja a nemzeti tanács közjogi illetékességét, hogy feltárja, kifejezze, és legitimen képviselje a délvidéki magyarság önazonosságának megőrzésével összefüggő érdekeit, csökkenti a szerzett jogokat, diszkriminatív módon korlátozza a kisebbségi pártokban politizáló egyének részvételét a nemzeti tanács irányításában, diszkriminál a hivatalos nyelvhasználat területén, a választási névjegyzékre tett módosítások pedig nem teszik lehetővé a legitimen megválasztott és demokratikus kapacitással rendelkező nemzeti tanácsok létrejöttét.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) szerint a tervezet szövege egyben a szerbiai hatalomba beépült politikai párt politikusainak a tükre, hiszen végig részt vettek a kidolgozásában közösségi felhatalmazás nélkül. Mint kiderült a szerbiai hatalomba beépült politikusok félrevezették a délvidéki magyar közvéleményt amikor azt állították a NT szóló törvény módosítása megfelel a délvidéki magyarság igényeinek.

Az sem felel meg a valóságnak mi szerint az illetékes miniszterrel való tárgyalások során kiküszöbölték a kezdetleges törvénytervezet hiányosságait, annak diszkriminatív rendelkezéseit és az elért jogok csökkentését. Minden reményüket az utolsó szalmaszálba fektették - Ana Brnabić miniszterelnök asszonnyal való tárgyalásba – ami nem jött össze és a törvénytervezet már a parlamenti eljárásban van.
A bejelentések szerint a jogszabály elfogadása már a nyári hónapokban várható, ami tovább szűkíti a lehetőségeket a tervezet ráncba szedésére esetleges módosító javaslatok beterjesztésével - hacsak ez már most nincsen megbeszélve a szerbiai hatalmi párt vezetőjével és mindez egy olcsó színjáték.
A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége ezért felszólítja a szerbiai hatalomba beépült magyar parlamenti képviselőket ne szavazzák meg a törvénytervezetet. Ne járuljanak hozzá a nemzeti tanácsok leépítéséhez és a szerzett jogok csökkentéséhez!
VMDK PRESS
Óbecse, 2018.06.06.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése