2018. június 24., vasárnap

“Helyreigazítási hadjárattal” próbálja Pásztor igazolni a VMSZ árulását?

A DélHírt is betámadták

 



 

A délvidéki magyar nyelvű médiaházakhoz intézett helyreigazítási kérelmet kapott a DélHír portál (is), hasonlóan a Magyar Szóhoz, a Vajdaság Ma hírportálhoz és a Szabad Magyar Szóhoz. Ez utóbbiak mind közölték a helyreigazítást.

Pásztor Istvánék a jelek szerint a kommunikáció szintjén szeretnék a dolgát elvégzett macska módjára elkaparni azt a gyalázatot, amit a délvidéki magyarsággal műveltek.
A helyreigazítási levelet alább közöljük változatlanul: 


A Vajdaság Napja szó ugyan valóban nem szerepel a végleges szövegben, azonban a Délvidéket végigturnézó haladó párti közviták során, illetve az előterjesztés korábbi szövegében is még a Vajdaság Napja kifejezés szerepelt. Sőt, maga Igor Mirović a vajdasági kormány elnöke is folyamatosan a Vajdaság Napja kifejezést használta, amikor bejelentették, hogy 2018 hivatalos emlékév lesz. Az ünnepi szervező bizottság elnöke is maga Mirović.
Így a köznyelvben 1918. november 25. Vajdaság Napja néven vált ismertté. 
Továbbá véleményünk szerint valótlan az is, hogy azonos szintűek lennének a megnevezett dátumok. Elég, ha csak megnézzük a végleges határozatot, amely rendelkezik az ünnepnapokról, hiszen azok külön pontokban foglalkoznak a dátumokkal.
A határozat első napirendi pontja teszi ünneppé 1918 november 25-ét a Délvidék elcsatolásának napját. Emellett 1848 május 15-ét, amely napon a szerb csapatok elhatározták, hogy szembeszállnak a magyar szabadságharccal és amely eredményeként számos délvidéki faluban koncolták fel a magyarságot. Illetve 1948 december 10-ét is beemelték még, mint az Emberi Jogok Nemzetközi Napját. 
A második szakasz arról rendelkezik, hogy ezen ünnepnapokon a tartomány különböző elismeréseket és díjakat ad át olyan személyeknek, akiket méltónak ítélnek erre.


A 3. szakasz határozza meg a vajdasági kisebbségek nemzeti ünnepeit: augusztus 20. a magyaroké, április 10. a szlovákoké, október 16. a horvátoké, január 17. a ruszinoké, december elsejét pedig a román nemzeti közösségek ünnepének nyilvánították. Ez utóbbi egyébként azért is “vicces”, mert december elseje épp Erdély elcsatolásának az ünnepnapja, vagyis a szerbiai románoknak azt kell ünnepelni, hogy őket nem, de nagyjából kétmillió magyart meg hozzácsatoltak Romániához, pech.
Persze ezen dátumok esetében már nem rendelkeznek díjátadókról és nincsenek kitüntetések sem, mint például november 25. esetében, de attól még a két ünnep szerintük egyenrangú, hát persze.


Ki kell emelni azt is, hogy 2005-ben a köztársasági szervek augusztus 20. mellett, március 15-ét és október 23-át is meghatározták, mint hivatalos ünnepe a magyarságnak, de a tartomány még ezen is csorbított Pásztorék segítségével. 
A DélHírnek eljuttatott helyreigazítási kérelmet egyébként Boris Bajić tartományi főtitkár helyettes jegyzi, azonban ehhez a képviselőház ügyrendjének 217. szakasza szerint nincs joga, hiszen a sajtónak és egyéb tömegtájékoztatási eszközöknek szánt hivatalos közleményeket a megfelelő képviselőházi szolgálat állítja össze és a Képviselőház elnöke vagy az általa meghatalmazott személy hagyja jóvá, azonban ilyen jóváhagyást igazoló dokumentumot portálunk nem kapott, ezt a hibát jeleztük a tartomány irányába is.
Sajnos mivel mögöttünk nem áll sem a belgrádi, sem a budapesti kormány és nincsenek olyan atlasznyi pénzforrásaink sem, mint amilyenekről a noszai lovastanyáján élő Pásztor István beszélt, így levélfordultával portálunknak is közölte a helyreigazítást. Azonban az igazság ettől még igazság marad és még mindig könnyebb bármikor tükörbe néznünk, mint bármelyik újgazdag VMSZ-esnek.
Szégyelljétek magatokat, amiért nem a döntéseitekben, hanem ismét a szavak szintjén, félremagyarázásokkal, “sajtófenyegetőzésekkel” és mismásolással próbáljátok elfedni azt a történelmi büntettet, amelyet a délvidéki magyarság ellen elkövettetek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése