2018. június 3., vasárnap

Pásztornak már nem büdösek a „Sárga Janicsárok”

 

Nem is olyan rég, 2010-ben a Vajdasági Magyar Szövetség kampányának meghatározó eleme volt, hogy az akkor a Demokrata Párt színeiben politizáló magyarokat “sárga janicsároknak” nevezték. A kritika egyébként nem volt alaptalan a VMSZ részéről, ez nem is kérdés, de hitelességüket jól mutatja, hogy az egykor szidalmazott és félig-meddig burkoltan a magyarság árulóinak nevezett “janicsárok” zöme mára a VMSZ színeiben politizál.

Sőt, Adán a régi kádereiket kirúgva, azok helyére csupa egykori idegenszívűnek titulált politikust neveztek ki a párt élére. 
A Magyar Szó hétvégi száma írta meg, hogy több mint egy éve nagy változások történtek a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezeteiben Adán, Moholon és Törökfaluban, ahol teljesen új vezetőség alakult, új emberekkel.
Az igazság azonban az, hogy nem új emberekről van szó, csak
fogták az egykori Demokrata Párt “sárga janicsárjait” és azokat átfestették “zöld vitézekké” és beültették őket a VMSZ vezetőségi székeibe. 
A korábbi talpasaikat, akik korábban évekig agitáltak, plakátoltak, szórólapoztak és dolgoztak a VMSZ-ért, most simán fenékbe billentették és kipenderítették a pártból, a helyükre pedig a korábbi fő ellenfeleiket ültették be.
Ugye ironikus? De Pásztoréknak belefér. 
Olyan meghatározó tagjaik kaptak útilaput a talpuk alá, mint: Világos Tibor, dr. Tóth Barna Elvíra, Sóti Éva, Bálint Ferenc, Gruber Ferenc, Gecse Attila, Sóti Ernő, Bálizs Gizella, Illés Ferenc.
Ők most valószínűleg úgy érezhetik magukat, mint az a hűséges házőrző, akit a gazdája uszított rá egy másik ebre és aztán, mikor látta, hogy a másik kutya erősebb, akkor bottal zavarja el a háztól és engedi be helyére a másikat. 
Nekik szeretnénk felidézni ezt a két VMSZ-es felszólalást a Pásztor családtól:
“A megosztottság mindig irányított, a szétverésről szól. Sokan szeretik magukat janicsári módon mutogatni, magyarként jelennek meg, de közben nem a magyar közösséget szolgálják (…) Ne szórják szét a szavazatokat! Ne higgyenek a janicsároknak!” – hangsúlyozta Pásztor István 2010-es beszédében.
“Ne adjuk magyarságunkat, s ne engedjük át a hatalmat a janicsároknak” – mondta egy beszédében Pásztor Bálint 2010-ben.
Az egykori Vajdasági Magyar Szövetségi tagok helyére az Ada községi szervezetben május 28-án, hétfőn megalakult az új összetételű községi elnökség. És hogy kik azok a levitézlett janicsárok, akik a régi embereket váltják? Erről is a Magyar Szó ír:
Tóbiás József lett a községi szervezet elnöke, Rigó Flórián Moholról az egyik alelnök, Berze Tibor Törökfaluból a másik alelnök. Adáról az elnökség tagja Varga Lívia, Péter Valentina, Varga Elfride, Lakatos Adrián és Ábrahám József. Moholról az alelnökön kívül Sztári Tünde és Szőke Edvárd az elnökség tagja, illetve Törökfaluból Berze Tiboron kívül még Nagy Rózsával zárul a nemrégiben még sárga-kék politikusok névsorolvasása.

Pásztor István, az adai pasaluk nagyvezíre

Persze 2010 óta sokat változott a világ. A VMSZ például elhatárolódott attól, hogy Zentán vagy Magyarkanizsán a VMDK-MM-el koalíciót kötve színtiszta magyar közigazgatást hozzon létre, de a Šešelj-féle Szerb Radikális Párttal simán koalícióba léptek három délvidéki járásban is.
Pásztor István janicsározó pártjának azóta csupa szerbekből álló belgrádi tagszervezete is van, ahol a tagságban olyan prominens tagok kerültek be, mint például egy pornófilmjéről híressé vált kiöregedő pevaljka. De a fővárosi városi tanácsba bejuttattak egy magyarul megmukkanni sem tudó ityvityet is.
Ha a Demokrata Párt magyarjai 2010-ben janicsárok voltak, akkor Pásztor István mára maga a délvidéki török pasa. 
R. P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése