2018. június 13., szerda

Pásztorok szerint semmi sem csorbul


Mármint minden marad a régiben a vajdasági magyar autonómiát illetően. Az idősebb és ifjabb Pásztor is igyekszik megnyugtatni a közvéleményt, hogy valójában semmi sem változik a Magyar Nemzeti tanács hatáskörével. Erre a magyarázkodásra azért van szükségük, mert számos jele van annak, hogy ennek pont az ellenkezője fog történni.
A VMSZ elnöke a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosításáról is beszélt a Szabadkai Magyar Rádióban. Szerinte a jogszabály módosítással nem csorbulnak a vajdasági magyarok megszerzett jogai:
„Azzal a több mint másfél éves munkával, amit közösen fektettünk ennek a törvénynek az előkészítésébe, semmit nem veszítünk, gyakorlatilag ugyanolyan hatáskörökkel, mozgástérrel fog rendelkezni a nemzeti tanács, mint amilyennel az előző években rendelkezett.”
Már ez a megfogalmazás is elég gyanús, arról meg nem is beszélve, hogy miért nem nőtt ez a mozgástér? Hiszen Szerbia állítólag az unióba igyekszik és csak ilyenkor lehetne kicsikarni a nagyobb kisebbségi jogokat.
Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség - Demokratikus Cselekvés Pártja köztársasági parlamenti frakcióvezetője Belgrádban a Pannon RTV-nek azt nyilatkozta, a módosítás értelmében a kisebbségi önkormányzatok hatáskörei nem csökkennek, egyes esetekben akár bővülhetnek is.
Hát ezeket az egyes eseteket kivárjuk.
Az ifjabb Pásztor a Pannon RTV beszámolója szerint arról is beszámolt, hogy a képviselőház számos más, a vajdasági magyarság és a többi Szerbiában élő nemzeti közösség számára is fontos módosítást tárgyal meg, amelyek a szabad nyelvhasználatot és a részarányos foglalkoztatást érintik. Az anyakönyvekről szóló törvény értelmében pedig majd kérhető lesz a nemzeti hovatartozás bejegyzése is. Ez a munkavállalás során fontos a nemzeti közösségek számára.
Ezek mind fontos dolgok, de ezekkel nem lehet elmaszatolni a nemzeti tanácsok jogainak megnyirbálását. Márpedig félő, hogy a sok mellébeszélés éppen ezt acélt szolgálja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése