2018. június 19., kedd

Jobbik:

Szerbia csak abban az esetben lehet az Európai Unió tagja, ha biztosítja az autonómiát a délvidéki magyarok számára

A Jobbik álláspontja szerint Szerbia csak abban az esetben lehet az Európai Unió tagja, ha biztosítja az autonómiát a délvidéki magyarok számára. Bana Tibor, a Jobbik alelnöke, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának alelnökeként szólalt fel hétfőn Szófiában az európai uniós ügyekkel foglalkozó bizottságok európai szintű találkozóján (COSAC).

Bana Tibor arról beszélt, hogy az Európai Unió szinte egyáltalán nem foglalkozik az őshonos kisebbségek önrendelkezési törekvéseivel. Annak is hangot adott, hogy a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés és a nemzetközi fórumokon megtett felszólalások változtathatnak ezen a helyzeten.
A nyelv és a szimbólumok használatának szabadsága, illetve a nemzetiségi nyelvű oktatáshoz való jognak az EU alapvető jogai közé kellene tartoznia – jelentette ki Bana Tibor a szófiai konferencián.
A jobbikos politikus idézte az ENSZ Közgyűlése által 1966. december 16-án elfogadott Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát is:
„Minden népnek joga van az önrendelkezésre, e jog értelmében a népek szabadon határozzák meg politikai rendszerüket és szabadon biztosítják gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődésüket.”


Tibor Bana jelenleg itt tartózkodik: Szófia.
Az őshonos kisebbségekért és autonómiájukért szólaltam fel Bulgáriában
Ma az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának alelnökeként Szófiában veszek részt a COSAC-ülésen, az európai uniós ügyekkel foglalkozó bizottságok európai szintű találkozóján. Angol nyelvű felszólalásomban felemeltem szavamat az őshonos kisebbségek önrendelkezési törekvései mellett, amivel az EU szinte egyáltalán nem foglalkozik. A Minority SafePack európai polgári kezdeményezés és a nemzetközi fórumokon megtett felszólalások reményeink szerint változtatnak ezen a helyzeten. A Jobbik álláspontja szerint Szerbia csak abban az esetben lehet az Európai Unió tagja, ha biztosítja az autonómiát a délvidéki magyarok számára, de a többi szomszédos országban is támogatjuk elszakított testvéreink önrendelkezését.
Felszólalásom teljes szövege itt olvasható: http://banatibor.jobbik.hu/bana_tibor_az_őshonos_kisebbsége…

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése