2018. június 21., csütörtök

A VMSZ nem konzultált a magyar kormánnyal a szavazás előtt


A VMSZ nem konzultált a magyar kormánnyal a szavazás előtt
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón/MTI Fotó: Balogh Zoltán

A magyar kormány a VMSZ-t továbbra is stratégiai partnerének tekinti, annak ellenére is, hogy a VMSZ képviselői megszavazták Vajdság Napját – jelentette ki Gulyás Gergely a szokásos heti Kormányinfón csütörtökön Budapesten.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor azt is kijelentette: anélkül, hogy a szavazás részleteit ismerné, fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a magyar kormány a trianoni békediktátumot nemzeti tragédiának tekinti.
A kérdésre, hogy a VMSZ konzultált-e a magyar kormánnyal Vajdaság napjának ügyében, Gulyás Gergely egyértelmű nemmel válaszolt.
Arra a felvetésre, hogy különböző médiumokhoz sorra érkeznek az olvasói észrevételek, amelyek azt firtatják, hogyan szavazhatta meg az említett határozatot, illetve, hogy a kormány hogyan tekintheti továbbra is stratégiai partnerének a VMSZ-t, Gulyás a következőket válaszolta: „Anélkül, hogy vindikálnám magamnak a jogot, hogy az ilyen kérdésekre a válaszokat meghatározzam, csak meg tudom ismételni: a trianoni békediktátumot a magyar kormány nemzeti tragédiának tartja”
Gulyás azt is elmondta: a magyar kormány minden szempontból elkötelezett, hogy a nemzeti egységhez hozzájáruljon, s a határon túlra irányuló támogatások, illetve a nemzetpolitika egésze egyértelműen bizonyítják is a kormány nemzetpolitikai elkötelezettségét.
Mint ismeretes, két napja, június 19-én a vajdasági képviselőház a VMSZ-es képviselők támogató szavazatával elfogadta a tartományi kormány indítványát, hogy a jövőben november 25-e legyen Vajdaság napja. Ez az a nap, amikor 1918-ban a „Bánáti, Bácskai és Szerémségi Szerbek, Bunyevácok és Más Szlávok Nagy Népgyűlése” Újvidéken a délvidéki területek Szerb Királysághoz való csatlakozásáról döntött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése