2018. június 18., hétfő

Az árulás napja

– Holnap szavazzák meg, hogy Délvidék elcsatolása legyen Vajdaság Napja?

 

 

A Tartományi Parlament holnap dönt arról, hogy Vajdaság Napjává váljon-e november 25-e, a Délvidék elcsatolásának és a magyarság kisebbségi sorsba taszításának napja.

A napirendi pont bővítést pénteken délután egy sürgősségi határozatban terjesztették be és a holnapi ülésen már tárgyalnak is róla a képviselők. A tartomány által kiemelt jelentőségű ünnepnapok meghatározásáról szóló határozat 1918 november 25-ét a Vajdaság Napjává tenné, ezzel pedig bekerülne a kiemelt jelentőségű dátumok sorába. Ha így lesz, akkor ezentúl hivatalosan minden évben kötelezően meg kell ünnepelnie majd a délvidéki magyar közösségnek is a napot.
Persze csak ha a képviselők megszavazzék azt, hiszen a tartományi kormány részese a Vajdasági Magyar Szövetség is, és Pásztor István a párt elnökeként és a tartományi képviselőház elnökeként felemelhetné a szavát a magyarokat mélyen sértő döntés ellen.
Elfogadhatatlan a javaslat 
Vajdaság Napjának ünnepéről tartott ma sajtótájékoztatót Csonka Áron, a VMDK elnöke, tartományi képviselő. Csonka kijelentette:
“Számunkra elfogadhatatlan ez a javaslat.”
A VMDK elnöke elmondta azt is, hogy nem hivatalos információkból úgy értesült, hogy a tartományi kormány egyhangúlag szavazta meg a javaslatot, vagyis Nyilas Mihály a VMSZ küldötte, a párt elnökségének tagja is igen-el szavazott. 
Vagyis a VMSZ a jelek szerint a délvidéki magyarságot elárulva teljes mellszélességgel, mindenféle ellenvetés és tiltakozás nélkül támogatja majd, hogy a magyarság számára sértő napot ünnepeltessenek meg velünk.
A délvidéki magyarság halálra ítélésének napja legyen az ünnepnapunk? 
A VMDK elnöke kiemelte, hogy a pártjának az ellen nincs kifogása, hogy legyen egy ünnepnapja Vajdaságnak, szerintük azonban 1918 november 25-e nem megfelelő erre, mert olyan dátumra emlékezteti a délvidéki magyarságot, amely sok sebet tép fel.


Hiszen ezután szűnt meg a magyar közigazgatás a vidékünkön, több tízezer embert, a magyar értelmiségiek zömét elűzték a szülőföldjükről. Különbizottságok bírálták el, hogy ki járhat egyáltalán magyar anyanyelvű iskolába és akinek “szlávos” csengésű neve volt, annak ezt megtiltották. Négyszeres adót róttak ki a Délvidék lakóira, a korábbi magyar pénz értéktelenné vált. A földreform idején a magyar földesuraktól elkobozták a termőföldet, de a magyar parasztság már nem részesült belőle. A régiót Dunai Bánság néven összekapcsolták Belgráddal és Sumadiával, hogy ezáltal is ellehetetlenítsék a Délvidéken élő kisebbségek politikai törekvéseit.
Kijelenthető tehát, hogy 1918 november 25-ének az egyenes következménye, hogy a délvidéki magyarság 100 év alatt a félmillióról 200 ezres közösségé zsugorodott össze, míg a szerbség aránya az erőszakos betelepítések miatt megháromszorozódott a tartományban. 
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a holnapi ülésnapon a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének képviselői tiltakozni fognak a javaslat ellen és azt nem szavazzák meg.
Egér út a VMSZ-nek
Csonka szerint egy átverésre is készül holnap a tartomány, azzal hogy tompítani próbálják a november 25-ei dátum megaláztatását a kisebbségekre, kiemelten a magyarokra nézve. Ezért a VMSZ-nek politikai egérútként, a határozatjavaslat harmadik szakasza rögzíti a nemzeti kisebbségek ünnepnapjait, így a vajdasági magyarság ünnepnapjait is. Vagyis aki nem szavazza meg, az a magyarság ünnepnapjaira is nem-et mond.
Csakhogy ezeket az ünnepnapokat már hosszú évekkel korábban a köztársasági törvény rögzítette és az a kisebbségügyi tanács engedélyezte, amelynek az elnöke a mindenkori szerb kormány miniszterelnöke.
Mivel Vajdaság része a Szerb Köztársaságnak, így ezek a korábbi intézkedések, amelyeket holnap a tartományi parlament elé is tárnak már eleve hatályosak.
Azonban a haladó párt ezzel egy kibúvót és hivatkozási alapot generált a Vajdasági Magyar Szövetségnek, hogy magyarázni tudja, hogy miért szavazzák meg a javaslatot.
“Nem szabad megengednünk, hogy megalázzanak bennünket és nem szabad engednünk, hogy a gyásznapunkat megünnepeltessék velünk.”
– mondta el a sajtótájékoztatója végén Csonka Áron a VMDK elnöke.
R. P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése