2018. június 1., péntek

Nem mindenki olyan, mint a VMSZ és intézményei:


Hogyan reagálnak Preševóban a (csak) cirill betűs táblákra?


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szerbiai nyelvhasználati törvény megszegése miatt nem mindenkiben szalad fel a pumpa. Az albánokban igen.

Az Albán Nemzeti Tanács a Szerbia Útjai Közvállalathoz, a köztársasági ombudsmanhoz, valamint a preševói és bujanovaci önkormányzatokhoz fordult, mert az utóbbi tíz napban az albánlakta településeken csak szerb nyelvű, cirill betűs információs és útbaigazító táblák láttak napvilágot.
Shukri Ymeri, a tanács elnöke a Beta ügynökségnek nyilatkozva kiemelte, hogy a még 15 évvel ezelőtt elfogadott nyelvhasználati törvény értelmében Preševo és Bujanovac községekben a táblákon szereplő feliratokat albán és szerb nyelven egyaránt fel kell tüntetni.
Az illetékesek ezt eddig többé-kevésbé betartották, most azonban egyik napról a másikra csak cirill betűs útbaigazító, közlekedési és helységnévtáblák jelentek meg az említett községekben levő Aliđerce, Geraj és Biljača falvakban, valamint más településeken is.
Ymeri szavai szerint
ott kizárólag albánok élnek, akik közül sokan egyáltalán nem tudnak szerbül.
A probléma tehát nemcsak elvi, hanem egyúttal gyakorlati jellegű is.
Az érintett települések lakossága emiatt az Albán Nemzeti Tanácshoz fordult, amely megtette a szükséges lépéseket. Az illetékes szerbiai intézmények egyelőre nem adtak magyarázatot az említett jelenségre.
Számos délvidéki magyar szintén elégedetlen az “egyenrangú” nyelvhasználat hiánya miatt. Például a magyarlakta községekben, városokban, településeken működő közvállalatokban a hivatalnokok jelentős része továbbra sem beszél magyarul.
Ki teszi meg a szükséges lépéseket az ilyen és hasonló esetekben az elégedetlen nemzettársaink érdekeinek megvédése érdekében? Az MNT vezetősége? A VMSZ?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése