2019. július 18., csütörtök

A hágai főügyész élesen bírálta Szerbiát a népirtás tagadása miatt

New York - Serge Brammertz, a hágai büntető mechanizmus főügyésze az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén élesen bírálta a szerbiai közállapotokat a háborús bűncselekmények tagadása és a háborús bűnösök dicsőítése miatt. A szerb igazságügyi miniszter szerint a főügyész "politikai vizekre evezett" kijelentéseivel.

kuburovic,bramerc
Serge Brammertz és Nela Kuburović

Serge Brammertz, a hágai bíróság főügyésze azt mondta, hogy Ruandában és a volt Jugoszlávia területén is az elmúlt öt évben drasztikusan romlott a helyzet, ami a bűnök tagadásában és a háborús bűnösök dicsőítésében merül ki.
Szerinte mindkét jelenségnek véget kell vetni, és példaként idézte a szerb kormány egyik miniszterét, aki hazugságnak nevezte, hogy 1995-ben Srebrenicában népirtás történt, míg az egyik parlamenti képviselő briliáns katonai műveletről beszélt.
Brammertz szerint a nemzeti bíróságoknak még több ezer háborús bűncselekmény esetében kell igazságot szolgáltatniuk.
Carmel Agius, a hágai büntető mechanizmus elnöke az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén azt mondta, hogy a világ 1994-ben és 1995-ben a ruandai és a srebrenicai népirtásnak volt a tanúja.
Kijelentette azt is, hogy a Biztonsági Tanács hatalmazta föl a hágai törvényszéket, hogy ítélkezzen a háborús bűncselekmények elkövetői felett, és ezt a nemzeti igazságügyi szerveknek kell folytatniuk, nem pedig a politikusoknak.

Kuburović: Az ügyész politikai vizekre evezett
Nela Kuburović igazságügyi miniszter figyelmeztette az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjait arra, hogy a hágai büntetőmechanizmus ügyésze politikai vizekre evez, amikor kezdeményezi, hogy a nemzetközi mechanizmussal való együttműködéstől tegyék függővé Szerbia európai integrálódását.
A New York-i ülésen utalt arra, hogy sikeres ez az együttműködés, a hágai ügyészek szabadon hozzáférhetnek minden dokumentumhoz és tanúhoz.
„Szerbia kiadta egykori elnökét, kormányfőhelyettesét és számos tábornokot. Más országoktól ezt nem követelték” – fogalmazott a tárcavezető.
Kuburović megjegyezte, hogy még senkit sem vontak felelősségre a koszovói szerbek gyilkolásáért.
2019. július 17.  [23:23 ] 
Forrás: Tanjug-RTV, RTV 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése