2019. július 23., kedd

Tartományi szerveket hoz létre a Szövetség Szerbiáért

Hamarosan Vajdaság településeire látogatnak

<span class="entry-title-primary">Tartományi szerveket hoz létre a Szövetség Szerbiáért</span> <span class="entry-subtitle">Hamarosan Vajdaság településeire látogatnak</span>

Vajdaságban is megkezdte tevékenységét a Szövetség Szerbiáért, közel egy évvel az ellenzéki tömörülés megalakulását követően, írja az N1 Televízió.
Nyolc politikai szervezet vezetője megállapodást írt alá, melynek értelmében folytatják a vajdasági polgároktól elidegenedett, felelőtlen hatalom megváltoztatására tett erőfeszítéseiket.
A szövetségnek tartományi szervei is lesznek, és hamarosan körbejárják Vajdaság városait.
– A tartományból erőteljesebb az elvándorlás, mint Szerbia más részeiből, mert a nemzeti kisebbségek tagjai kormányaik hívására Romániába, Magyarországra és Szlovákiába költöznek és velük együtt mennek szomszédjaik is, egyre több az elnéptelenedett falu és az elbitorolt szántóföld, és minden városnak megvan a saját seriffje, aki Belgrádból érkezett – mondta Janko Veselinović, a Pokret za preokret (Mozgalom a Fordulatért) képviselője, aki azokat a terveket mutatta be, hogy hogyan lehet a helyzetet megváltoztatni és megfékezni a lakosság további elvándorlását.
Veselinović szerint égető probléma az, hogy tönkretették a mezőgazdaságot, többek közt azzal, hogy 2012-ben a terület alapú támogatás összegét 12000 dinárról 3000 dinárra csökkentették, de az is gond, hogy a vajdasági települések élére Belgrádból kinevezett seriffek által felszámolták az államot, melynek helyét a törvénytelenség foglalta el. Szerinte vissza kell adni a 12000 dináros támogatást, mert a szerbiai gazda harminc eurós támogatással nem lehet versenyképes, addig, amíg a német, magyar és többi földműves hektáronként 100-300 euró támogatást kap.
Csonka Áron, a VMDK elnöke elmondta, hogy a vajdasági közszolgálati médium „fogságban van”, és nincs lehetőség, hogy abban a rezsimétől eltérő vélemények is elhangozzanak.
– Ugyanez vonatkozik a közpénzekből finanszírozott kisebbségi médiumokra is, ezért a Szövetség Szerbiáért a sajtó zavartalan működéséért fog síkra szállni, mondta a pártelnök és rámutatott, hogy a társadalomban mesterségesen gerjesztett megosztottság nem kerülte el a nemzeti kisebbségeket sem, ahol az embereket úgyszintén a „mieink” és „övéké” címkével látják el. Csonka azt mondta, ennek véget kell vetni, és felszólította a nemzeti kisebbségek tagjait, hogy harcoljanak a demokratikus elvekért Vajdaságban és egész Szerbiában egyaránt.
2019. július 22. [19:58]
https://szabadmagyarszo.com/2019/07/22/tartomanyi-szerveket-hoz-letre-a-szovetseg-szerbiaert/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése