2019. július 5., péntek

Brüsszeli narancs

Az Orbánék által állítólag megfúrt Weber így most maradt annak az EPP-nek a frakcióvezetője, amibe A Fidesz éppen minden erővel visszatérni igyekszik. Az Orbánék által állítólag ugyancsak megfúrt Timmermans meg a jogállamiságért felelős bizottsági alelnök lesz. Ahogy Churchill mondta, ha nem tudod megakadályozni, állj az élére. Kert Attila:

Magyarországon a kormánypárti sajtó és a közösségi oldalak Fidesz-hívő közönsége a V4-ek, és személyesen Orbán Viktor sikereként ünnepli az EU vezető tisztségviselőinek megválasztása körüli politikai alku eredményét. Nézzük meg közelebbről ezt az eredményt, mit sikerült elérnie az (újra) Európa Erős Embere pozícióra pályázó magyar kormányfőnek.

Egyrészt:
1. Sikerült megakadályozni, hogy a Bizottság elnökévé válasszák a néppárti Manfred Webert

2. és az Orbán Viktorral mindig rendkívül kritikus („Magyarországot nem tisztelő”) Frans Timmermanst – már ha ugyan utóbbi valódi jelölt volt egyáltalán, és nem csak „beijesztés”.

3. A két csúcsjelölt „megbuktatásával” együtt sikerült megsemmisíteni magát a csúcsjelölti rendszert is, és ismét zárt ajtók mögötti alkuk tárgyává tenni a legfontosabb személyi kérdéseket.

Másrészt: sikerült elérni egy felállást, amely így néz ki:

1. A Bizottság új elnöke lesz egy, a sokat bírált Merkelhez hű német politikus, Ursula von der Leyen, aki, azon kívül, hogy hétgyermekes anya:

- elkötelezett föderalista, a Magyarországon kizárólag a Demokratikus Koalíció által támogatott (és a Fidesz által hevesen ellenzett) Európai Egyesült Államok híve;

- a menekültek európai elosztását, vagyis a Magyarország kormánya által leghevesebben támadott migráns-kvóta támogatója;

- a menekültválságban bírálta Magyarország politikáját, egyébként személyében is „migráns-simogató”: még saját lakásába is befogadott egy szír menekültcsaládot;

- támogatta és megszavazta a melegházasság törvényesítését és a meleg párok örökbefogadási jogát (amit a hírek szerint Magyarországon az alkotmányban éppen megtiltani tervez a kormányfő);

- bírálta a jogállami hiányosságok miatt Lengyelországot

- és, hát, mint egyfajta ultima ratio: Soros. Sorosista is, hiszen (legalább) egy szervezetben közösen tagok a a sorosista Soros Györggyel.

Mindezt ráadásul a fő európai politikai ellenfél, a liberális Macron javaslatát támogatva.

2. A talán még a Bizottság elnökénél is befolyásosabb Európai Tanács-elnök a Magyarországot ugyancsak többször bíráló belga Charles Michel lesz, egy LI-BE-RÁ-LIS!

3. A Bizottságnál bizonyos ügyekben mindenképpen befolyásosabb Európai Központi Bank élére a Magyarország által már többször legyőzött IMF főigazgatója, Christine Lagarde kerül.

4. A „mi emberünk” címmel futtatott, Orbán állítólagos szövetségeseként bemutatott Michel Barnier semmilyen pozíciót sem kapott.

5. Ahogy a Közép-európai régió egyetlen politikusa sem került az EU vezetői közé, vagyis nem lesz senki a legfontosabb döntéshozók között, aki jól ismeri és megérti az itt zajló eseményeket. (Eddig a jobboldali Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök a Tanács elnökeként meg tudta jeleníteni a régió érdekeit.)

6. Szocialista külügyi főképviselő és fél ciklusra szocialista parlamenti elnök lesz.

+1 Az Orbánék által állítólag megfúrt Weber így most maradt annak az EPP-nek a frakcióvezetője, amibe A Fidesz éppen minden erővel visszatérni igyekszik.

+2 Az Orbánék által állítólag ugyancsak megfúrt Timmermans meg a jogállamiságért felelős bizottsági alelnök lesz.

Ahogy Churchill mondta, ha nem tudod megakadályozni, állj az élére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése