2019. július 13., szombat

Orbáni emlékezetpolitika: a magyar nemzet áldozat

Bejön, mert Trianon elfed minden kényelmetlen tényezőt az emlékezetkultúrában. Így eltakarja, hogy a magyarok egészen 1944-ig Hitler készséges szövetségesei maradtak, és hogy főként a nyilasok igen brutálisan kivették részüket a holokausztból.

Orbán Viktor rájátszik a Nagy-Magyarország vágyára, éspedig több okból is. Ungváry Krisztián szerint Trianon az ország legnagyobb történelmi katasztrófáját jelentette. Az akkori megaláztatás, a diktátum azóta is a nacionalista közbeszéd központi eleme, ám a történész úgy látja, hogy balliberális kormányok a rendszerváltás után nem igazán foglalkoztak a kérdéssel. Ily módon piaci rés keletkezett, amit a kormányfő, illetve a Fidesz foglalt el. Az illiberális vezető nem támaszt területi követeléseket a szomszédokkal szemben, mert azt érzékeli, hogy az ügyet nem lehet határmódosításokkal rendezni. Inkább abban bízik, hogy a nyitott határok csillapítják a környező államokban élő magyarság szenvedéseit. Ehhez pedig szüksége van az EU-ra. A brüsszeli pénzek mellett ez a másik ok, amiért minden uszító kirohanás ellenére kitart a szövetség mellett.

Legújabb emlékezetpolitikai terve a Nemzeti Összetartozás Emlékműve az Alkotmány utcában.
Ungváry azonban arra figyelmeztet, hogy a rámpa, falain az elvesztett magyar településekkel, semmit sem magyaráz meg, csupán az egykor volt nagyság előtt tiszteleg. Ráadásul a falvak, városok nevét magyarul vésik fekete gránitba, függetlenül az akkori lakosság nemzetiségi összetételétől. Ily módon utólag is jóváhagyják az egykori kormány szigorú magyarosítási politikáját. Az üzenet kizárólag az: a magyar nemzet áldozat. Ez amúgy az orbáni történelemszemlélet kulcseleme. De bejön, mert Trianon elfed minden kényelmetlen tényezőt az emlékezetkultúrában. Így eltakarja, hogy a magyarok egészen 1944-ig Hitler készséges szövetségesei maradtak, és hogy főként a nyilasok igen brutálisan kivették részüket a holokausztból.

A Fidesz diszkréten profitál Trianonból a migrációs vitában is. Lezárta a déli határt és Salvinihez, Wildershez és Le Penhez hasonlóan igazolni igyekszik, hogy megvan bevándorlás nélkül is. Csak éppen mind inkább hiányzik a munkaerő a magyar gazdaságból és az üres helyek egy részét be lehetne tölteni külföldiekkel. Ám ezt a párt hangosan nem mondja ki szívesen. És nem volna jó, ha sokan települnének át a diaszpórából, mert az meggyengítené a határon túli magyarokat. Mert akkor lehet, hogy egy nap kisebbre kellene venni Nagy-Magyarországot a kitűzőkön.

Der Spiegel/Szelestey Lajos

2019. július 12.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése