2019. július 5., péntek

Továbbra sem csökken a Délvidék elcsatolásával kapcsolatos nagyszerb eufória (+ videó)

Mint azt mindannyian tapasztalhattuk, a kemény szerb nacionalista körök – sajnos a VMSZ “csendes asszisztálásával” – tavaly látványosan megünnepelték az egyik legsúlyosabb magyar tragédiát – Délvidék Magyarországtól való elcsatolásának századik évfordulóját.

A morbid jubileummal kapcsolatos tárlatok, I. Péter király szobrának leleleplezése Újvidéken, haladó udvari művészek performanszai, Ceca koncert, díszülés Vučićtyal, Pásztorral stb. és egyéb balkáni karneválszerű rendezvények váltották egymást.
Ha valaki netán azt hitte, ezzel véget ért Délvidék Szerbiához való hozzácsatolásának éltetése és az itteni magyarság megaláztatása, tévedett.
A szerb politikai-közéleti-kulturális “elit” örömmámora és élvezkedése tovább tart, amiről az “1918 – Vajdaság Szerbiához való csatlakoztatása” című bővített monográfia újvidéki Városházán történő bemutatása is tanúskodik.
Az alábbi videóban saját kiadványát isteníti Drago Njegovan, a monográfia szerzője, aki egyébként a Vajdasági Múzeum igazgatójának posztját tölti be.
Mint mondta, fontos, hogy a fiatal nemzedékek megismerkedjenek a hozzácsatolással kapcsolatos “tényekkel”. Elégedettségének adott hangot, amiért régóta foglalkozik ezzel a témával.
Njegovan “színes” karrierjének részleteiről olvashattunk a Tabloid ellenzéki folyóiratban. Megtudhattuk pl., hogy Njegovan a kommunista rezsimben a marxista filozófia és a szovjet szocrealizmus fanatikus híve volt, amiről számos tanulmányt jelentetett meg.
Eszéken élt, ahonnan 1991-ben érkezett Délvidékre, konkrétan Újvidékre. A Milošević vezette Szerbiai Szocialista Pártnak köszönhetően azonnal munkához jutott a Vajdasági Múzeumban.
A későbbiekben a kommunista gyökereit meghazudtolva a nacionalista Szerbiai Demokrata Párt (DSS) színeiben folytatta folyamatosan felfelé ívelő pályafutását.
Stanislav Živkov, a Tabloid szerzője szerint Njegovannak egyebek között “jelentős szerepe volt a délvidéki horvátság egységének megbontásában és a bunyevácok elszerbesítésében”.
Živkov továbbá azt állítja, Njegovan számos korrupciógyanús ügyekbe is belekeveredett.
Tehát
az ilyen és ehhez hasonló szerb “értelmiségiek” tanítják a fiatal generációknak, “miért jó, hogy Délvidéket elszakították Magyarországtól”.  


https://delhir.info/2019/07/05/tovabbra-sem-csokken-a-delvidek-elcsatolasaval-kapcsolatos-nagyszerb-euforia-video/


2019.07.02. - Monográfia Vajdaság Szerbiához való csatlakoztatásáról
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése