2019. július 2., kedd

Szerbiát a külföldön élő munkások tartják életben

– Idén több mint 1 milliárd eurót küldtek haza

Szerbiában óriási arányokat ölt a folyamatos kivándorlás, az értelmiségiek és a szakemberek külföldön való munkavállalása. Ez kiemeltebben jelentkezik a délvidéki magyarság körében. A magyar állampolgárság nyújtotta előnyök miatt, illetve a sokszor nyomasztó kisebbségi légkőr miatt, tömegesen döntenek a külföldi munkavállalás mellett.


Azonban sokaknak maradnak itthon rokonai, szerettei, akikről igyekeznek gondoskodni és az általuk hazaküldött pénzek több tízezer családnak jelentenek utolsó megélhetési szalmaszálat.
Ezt bizonyítják azok az adatok is, amelyek szerint Szerbiában az év első 4 hónapjában mintegy egymilliárd eurónak megfelelő összeget utaltak haza külföldön élő állampolgárok. 
Az összeg mintegy 80 százalékát euróban utalták haza, zömében Németországból, Svájcból, Ausztriából és Franciaországból, kisebb mértékben pedig fontot és forintot is folyósítottak.
Sokan azonban még csak a következő hónapokban kezdik meg az éves szabadságaikat és várhatóan többen készpénzzel érkeznek haza családtagjaik megsegítésére.
Az így érkező pénzösszegek pedig sok családnak utolsó lélegzetet jelentenek a nyakig érő nincstelenségben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése