2019. július 18., csütörtök

Vagyont költött az eszem-iszomra a szabadkai polgármester?

 (Fotó: blic.rs) 

 

„Bogdan Laban szabadkai polgármester öt hónap alatt hatmillió dinárt költött fényűző ebédekre elit éttermekben, ahova a vendégeit vitte.”

Legalábbis ezt állítja a városi közigazgatás alkalmazottjainak egy csoportja, amely úgy döntött, (névtelenül) kipakol a belgrádi Blic napilapnak.
Az ott megjelent állítások szerint előfordult, hogy Laban egyetlen ebédre 300 ezer dinárt költött. (Vajon a saját pénzéből vagy az adófizető polgárokéból?)
Eközben késett a tavankúti művelődési otthon felújítása, amelyre a Szerbia és Horvátország államközi egyezménye szerint a szabadkai önkormányzat 900 ezer dinárt volt köteles kiválasztani.
A horvát nemzeti közösség ez ügyben Aleksandar Vučić szerb elnökhöz fordult, aki úgymond megdorgálta a szabadkai polgármestert. Parancsára Labanék végül eleget tettek kötelezettségüknek, s a tavankútiak kultúrháza felújításra került.
A polgármester nem volt hajlandó nyilatkozni a Blicnek erről a kínos esetről.
Az egészben az a legérdekesebb, hogy erről cikk jelent meg az említett nagy példányszámú újságban.
Lehet, hogy ez azt jelenti, Vučić “lapátra teszi” Labant,
akinek a legsúlyosabb botránya mégis az volt, amikor azzal fenyegette meg az egyik párttársát, hogy kitépi a torkát. Mint ismeretes, az erről szóló hangszalag kikerült a nyilvánosságba, de a szerb elnök (akkor még) kedvenc káderét nem vonták sem jogi, sem politikai felelősségre.
Ha Labant most menesztenék, az kétségkívül elégedettséggel töltené el a polgárok jelentős részét, de túl nagy örömre akkor sem lenne ok, hiszen
a helyére minden bizonnyal hasonlóan szimpatikus és bizalomgerjesztő haladó (vagy VMSZ-es?) káder jönne.
Jelentősebb változásra alighanem csak az egész rezsim távozása után lehetne számítani. 
https://delhir.info/2019/07/18/vagyont-koltott-az-eszem-iszomra-a-szabadkai-polgarmester


Blic: Bogdan Laban öt hónap alatt hatmillió dinárt költött el vendéglőkben

Blic: Bogdan Laban öt hónap alatt hatmillió dinárt költött el vendéglőkben

Amikor Bogdan Laban, Szabadka polgármestere a polgárok pénzéből vendégeli meg asztaltársaságát, akkor egy ebéd akár 300.000 dinárba is kerülhet, írja a Blic.
A lap szerint Bodgan Laban számára fontosabb volt, hogy öt hónap alatt hatmilliót költsön reprezentációra és vendéglátóipari szolgáltatásokra, mint hogy 900.000 dinárt adjon a tavankúti művelődési ház felújítására.
– Egy olyan művelődési házról van szó, melyet a horvát nemzeti kisebbség használ, és amelynek felújításáról és felszereléséről Aleksandar Vučić szerb és Kolinda Grabar Kitarović horvát elnök államközi egyezményben állapodott meg – ezt állítja legalábbis a helyi közigazgatásban dolgozók egy csoportja, aki felkereste a Blic szerkesztőségét, hogy rámutasson, Szabadka első emberének fontosabb, hogy elit éttermekben szórja a pénzt, mint az a kötelezettség, amit Vučić elnök rá bízott.
Az önkormányzati dolgozók szerint Laban meg volt győződve arról, hogy a horvátok művelődési tevékenységeihez szükséges pénzt az állam biztosítja, nem pedig az önkormányzat, ezért egyáltalán nem spórolt, amikor reprezentációs, vendéglátóipari, vagy szállodai költségekről volt szó.
Állítólag az egyik ebéd, amit társaságával fogyasztott el, 300.000 dinárba került. Hogy ebben lehet némi igazság, arról az árulkodik, hogy a közelmúltban Aleksandar Vučić a helyi szinten pozícióban lévő párttagjait bírálva azt mondta, hogy vannak olyan helyi vezetők, akik nem végzik el a rájuk bízott feladatot és a polgárok számára is elérhetetlenek:
– Hogyan képzelitek, hogy mindennel tudok foglalkozni, Babušnicától kezdve a nem tudom milyen nevű településekig, és hogy nekem kell intézkednem a művelődési ház miatt Tavankúton, ami egy olyan falu, amiről a polgárok kilencven százaléka még nem is hallott? – fogalmazott akkor Vučić.
A közigazgatásban dolgozók szerint egyébként a számlákon szereplő összeg is fel van fújva, a közbeszerzéseket pedig manipulálták. Hozzátették, hogy amíg Laban társaságát nagyvonalúan vendégelgette meg, addig a horvát nemzeti közösség tagjai hiába kopogtattak a városvezetésnél, hogy adjanak pénzt a művelődési ház felújítására.
– Miután a horvátok nem jártak sikerrel, az államfő kabinetjéhez fordultak panasszal, aki számon kérte Labant, és utasította, hogy azonnal írjon ki közbeszerzést, amit ő meg is tett és június folyamán 937.000 dinár értékben be is bútorozták a tavankúti művelődési házat. Három ebéd áráért járatta le az államot az az ember, aki azt mondja magáról, hogy érinthetetlen és azt csinál, amit akar. Szégyen, hogy a Labanhoz hasonló emberek, akik nem rendeltetésszerűen költik az állam pénzét, és sem az állam, sem a pártjuk nem bünteti meg őket ezért – nyilatkozták a Blicnek a szabadkai önkormányzat dolgozói.
A lap szerkesztősége megkereste Bogdan Laban polgármestert is, de az e-mailben feltett kérdésekre.  
2019. július 17. [20:33]
https://szabadmagyarszo.com/2019/07/17/blic-bogdan-laban-ot-honap-alatt-hatmillio-dinart-koltott-el-vendeglokben/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése