2019. július 26., péntek

Az MNT alelnöke szerint „erős jogvédelmet élvez a vajdasági magyarság”

 

A vajdasági magyarok jogérvényesítéséről Erdődi Edvina, az MNT alelnöke tartott előadást a Kárpát-medencei magyar jogvédelem témakörben megtartott panelbeszélgetésen Tusnádfürdőn – olvasható a VMSZ honlapján.

„A vajdasági magyarság jogérvényesítési és jogvédelmi szempontból kiváltságos helyzetben van a Kárpát-medencében – hangzott el a panelbeszélgetésen. Szlovákiában, Ukrajnában és Romániában a politikai erők azon dolgoznak, hogy leépítsék a magyar közösség jogait, úgy a nyelvhasználat mint az oktatás terén is. Jogszabályokkal próbálják ellehetetleníteni a magyar közösség életét. Szerbiában ezzel ellentétben a Magyar Nemzeti Tanács és a magyar politikai pártok közös fellépése erős jogvédelmet biztosít a magyar közösségnek” – folytatódik a (hamis) öndicséret.
Vajon a Délvidéken maradt maroknyi magyarság is ugyanígy gondolja, érzi?
Ne feledjük a legutóbbi történéseket: például a VMSZ képviselői megszavazták a tartományi képviselőházi határozatot, miszerint Vajdaság napjaként ünneplik november 25-án, amikor 1918-ban Szerbiához csatolták a Délvidéket.
Emellett számos községben, ahol  a magyar nyelv is hivatalos használatban van, továbbra sem lehet a magyar nyelv szabályainak megfelelő kétnyelvű (szerb és magyar)  anyakönyvi kivonatokat kapni.
Nagybecskereken ugyanakkor az I. világháborúban elesett katonák végső nyughelyét átruházták a temetkezési közvállalatra, amely ezt felszámolta és eladta a sírhelyeket.
A felsorolást még sokáig lehetne folytatni. Erre oly büszke a VMSZ, illetve az MNT…
(vmsz.org.rs nyomán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése