Takács Márta és Pásztor István látható – ekkor még felhőtlen volt a viszonyuk


Tovább gyűrűzik a Vajdaság Erdei Közvállalat (Vojvodinašume) igazgatói pályázatával és kinevezésével kapcsolatos ügy, ugyanis az új igazgató ma már meg is kezdte mandátumát a vállalat élén, annak ellenére, hogy a bíróság korábban felszólította a tartományi kormányt, hogy ideiglenesen állítsa le a pályázatot.
Mint arról korábban beszámoltunk, Takács Márta, aki a vállalatot tizennégy éven át irányította, hiába szeretett volna pályázni a következő mandátumra is, ezt a pályázati bizottság tagjai nem tették neki lehetővé, így a tartományi kormány az egyedüli jelöltet, a Vajdasági Magyar Szövetség tagját, Kókai Roland közgazdászt nevezte ki a Vajdaság Erdei Közvállalat (Vojvodinašume) új igazgatójává.
Pár nappal később azonban az újvidéki Felső Bíróság a pályázat ideiglenes leállítására szólította fel a tartományi kormányt, azzal a megindoklással, hogy a jelölteknek nem biztosítottak egyenlő feltételeket.
A bírósági határozatban az áll, hogy Takács Márta eddigi igazgató, akinek július végén, egészen pontosan július 27-én, szombaton járt le a mandátuma, szintén pályázott az igazgatói posztra, viszont a lakcímére kapott egy értesítést a tartományi kormánytól, de pecsét és iktatói szám nélkül, amelyet Ótott Róbert a pályázati bizottság elnöke írt alá. Ebben az állt, hogy hiányos a pályázati anyaga, így nem vehet részt a pályázaton. Miután Takács szeretett volna betekintést nyerni a pályázati anyagba, ismételten Ótott Róbert aláírásával érkezett egy pecsét nélküli értesítés, amelyben azt közölték Takáccsal, hogy ezt nem teheti meg és nem is fellebezhet a döntés ellen.
A bírósági határozat szerint több visszaélés is történt az ügyben, ezért a tartományi kormány egyelőre nem nevezheti ki igazgatóvá Kókai Rolandot, Takács Márta pedig bűnvádi feljelentést tett a pályázati bizottság tagjai és elnöke, Ótott Róbert ellen.
A bírósági felszólítás ellenére Kókai Roland hétfőn, július 29-én Saša Stevanović mezőgazdasági titkárhelyettes társaságában megérkezett az igazgatóság épületébe. A tartományi kormány szerint ez azért történhetett meg, mert a Felső Bíróság nyolc nappal az igazgató kinevezése után hozta meg a döntést az ideiglenes intézkedésről, vagyis arról, hogy állítsák le a pályázatot.
„A tartományi kormány benyújtotta az álláspontját a keresettel kapcsolatban, s fellebbezést nyújtott be az ideiglenes intézkedés ellen, ugyanis a közvállalatokról szóló, törvényes előírásoknak eleget téve nevezte ki az igazgatót. A Fellebbviteli Bíróság a mai napig nem reagált a fellebbezésre, s a felsorolt tények alapján az igazgató ma munkába állt” – mondták a 021.rs honlapnak a tartományi kormányban, s hozzátették, tiszteletben tartják majd a másodfokú döntést.
A portál nem hivatalos értesülései szerint az ügy mögött a VMSZ-en belüli nézeteltérések állhatnak, ugyanis az utóbbi időben megromlott a viszony Takács Márta és Pásztor István pártelnök között. A honlap információi szerint a VMSZ vezetője mindenképpen ragaszkodott ahhoz, hogy Kókai Roland ma elkezdje a munkát mint a Vajdaság Erdei Közvállalat igazgatója, annak ellenére, hogy a kinevezése nem jelent meg a Hivatalos Lapban.
Az eset érdekessége, hogy Takács Márta tavaly Miša Anastasijević kapitány díjat vehetett át, vagyis ő lett az egyik legjobb közvállalat vezető Szerbiában. A közszféra vállalatainak versenyében kiosztott díjban végül a 250 személy közül végül 25 jelölt részesült, köztük Takács Márta, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatója is.
Takács Márta és a Vajdaság Erdői Közvállalat már számos rangos elismerésben részesült – A képen a díjazott Takács Márta Boško Vučurevićtyel, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnökével, 2018. április 13-án

„Kollégái, üzleti partnerei és az újságírók jelölték, az indoklás szerint munkájával nagyban hozzájárult a szerbiai gazdasági-társadalmi légkör javításához, példamutató tevékenységet folytat az említett vállalat igazgatásában. A kitüntetést a Matica srpska újvidéki székházában vehette át Takács Márta A csúcsteljesítményhez vezető út című rendezvényen, melyet a Media Invent gazdasági ügynökség szervezett meg a Szerbiai Gazdasági Kamara, a Belgrádi Egyetem és a Vajdasági Rádió- és Televízió közreműködésével.” – számolt be tavaly az eseményről a Magyar Szó napilap. A lap belpolitikai újságírója, Virág Árpád a következőket írta:
„Nem először értékelték nagyra a Vajdaság Erdői Közvállalatnak és Takács Mártának a munkáját: 2011-ben a cég elnyerte a legjobb vállalatnak járó kitüntetést, egy évvel később Takácsot díjazták a nemzetközi mércék hazai alkalmazásában elért eredményeiért és a környezetvédelmi tudatosság fejlesztéséért. A Vajdaság Erdői 130 ezer hektárnyi területen gazdálkodik, 1500 személyt foglalkoztat. Világhírű névre tett szert az elmúlt évtizedben. Takács Márta 2005 óta igazgatja, az elmúlt időszakban a vállalatnak sikerült visszafizetnie összes korábban felhalmozott adósságát. Fokozatosan növelni tudta a cég a bevételét is, 2003-ban 1,4 millió dinárt tett ki, 2008-ban már nettó 206-ot, 2016-ban pedig elérte a nettó 500 millió dinárt. Takács fokozott figyelmet szentel a nemzetközi kapcsolatoknak, a projektumokban való részvételnek, számos tanúsítvány igazolja a vállalat minőségi üzletelését – hangzott el egyebek között a méltatásban.”
Az is érdekes, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség koalíciós partnere, a Szerb Haladó Párt egyelőre néma szemlélőként figyeli a dolgok alakulását, s úgy tűnik, nem akar beavatkozni a párt belső ügyeibe, hiszen nemrég Takács Márta még teljes mértékben élvezte a VMSZ vezetőinek a bizalmát és a támogatását.