2019. július 8., hétfő

Bravó!

A szabadkaiak nyolcvanhárom százaléka nem vett részt a Labanék és a VMSZ tragikomikus választásán!

 

 

A szabadkai polgárok 83 százaléka megmutatta, nem óhajt részt venni a Szerb Haladó Párt és a VMSZ legújabb közös politikai bohózatában.

A helyi közösségi választások korábban sem hozták lázba a lakosságot, hiszen a reális súlyuk és jelentőségük nem túl nagy.
Egyértelmű, hogy a helyi közösségek vezetői felső utasításra cselekszenek, ha egyáltalán valamit is csinálnak.
Minden megmérettetés eredménye azonban – fogjuk rá – kisebb-nagyobb presztizskérdést jelent. Ennélfogva a korábbi szabadkai helyi közösségi választásokon a részvételi arány általában 35-45 százalékos volt.
A pannonrtv.com és a subotica.com szerint ezúttal a polgárok mindössze 17 százaléka járult az urnák elé. Ilyen sohasem volt.
A tegnapi választások legitimitásáról tehát szó sem lehet.
(Tulajdonképpen nem is volt kire szavazni. Az ellenzéki pártok az egyenlőtlen feltételek miatt úgy döntöttek, nem szerepelnek.)
A VMSZ a Szerb Haladó Párttal szövetségben vett részt a választásokon. (Netán attól félt, hogy egyedül még katasztrofálisabb eredményt ér el?)
Akárhogyis,
a polgárok óriási többsége bojkottálta az említett politikai burleszkot.
A 17 százalék 88 százaléka végül a lehangoló koalícióra szavazott.
Ez azt jelenti, hogy a 130 ezer szavazásra jogosult polgár közül csak 22 ezren voksoltak (88 százalékuk a haladó-VMSZ szövetségre, a többiek a szocialistákra, a Csédó- vagy a Karić-pártra).
A jelek szerint a VMSZ és a haladók  komplett tagsága sem szavazott (?!)
Mindez azonban nem akadályozta meg sem Labanékat, sem a VMSZ-t, hogy ezt a súlyos kudarcot győzelemként ünnepeljék meg (noha ők is jól tudják, hogy a lakosság hátat fordított nekik).

https://delhir.info/2019/07/08/bravo-a-szabadkaiak-nyolcvanharom-szazaleka-nem-vett-reszt-a-labanek-es-a-vmsz-tragikomikus-valasztasan/


Szabadkai helyi közösségi választások: a 37-ből 35 helyen az SNS-VMSZ közös lista győzött
A részvétel nem érte el a 17 százalékot 
 
 
Bogdan Laban az eredményeket ismerteti
Fotó: subotica.info

Beigazolódott a papírforma: a vasárnapi helyi közösségi választásokon nagyarányú győzelmet aratott a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség közös listája. Az 501 mandátumból 442-t szereztek meg, ami körülbelül 88 százalékot jelent. A Szabadka Városhoz tartozó 37 helyi közösségből 35-öt ez a két párt irányíthat a jövőben.
A Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége 37 mandátumot szerzett (7%), százalék), a Szerbiai Szocialista Párt kilencet (2%), a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Bácskai Bunyevácok Szövetsége egyaránt ötöt-ötöt (1%), a Szerbia Ereje Mozgalom pedig három mandátumhoz jutott (0.006%).
Mindezt Bogdan Laban polgármester, az SNS városi szervezetének az elnöke közölte vasárnap késő este saját adataik alapján. A hivatalos eredményekre még várni kell.
A részvételi arány rendkívül alacsony volt, nem egész 17 százalék, ugyancsak az SNS adatai alapján. A Városi Választási Bizottság felmérése is azt mutatta a nap folyamán, hogy kevés választópolgár él szavazati jogával: a hivatalos adatok szerint 14 óráig 8,59 százalék volt a részvételi arány, s később sem sikerült jobban a mozgósítás, hisz 18 órakor is csak 13.65 százalékot mértek. Mindez azt jelenti, hogy mivel mintegy 130 ezer embernek volt szavazatai joga, körülbelül 22 ezer ember szavazhatott.
A szabadkai ellenzék egy része, köztük a Magyar Mozgalom bojkottálta a választásokat, s ugyancsak erre szólították fel a polgárokat.
Bogdan Laban a vasárnap esti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy folytatni fogják a munkát, hogy javítsanak a polgárok életkörülményein. Szerinte az emberek elismerték azt a munkát, amit az elmúlt három évben folytattak, hisz odafigyeltek a helyi közösségek infrastrukturális fejlesztésére is függetlenül attól, hogy azok a városban vagy a falvakban találhatóak. Mindannyiunk érdeke, hogy a falvakban az élet felpezsdüljön, hogy a fiatalok ott maradjanak, hogy mindenütt képviseljük Aleksandar Vučić köztársasági elnök politikáját – mondta a szabadkai polgármester.
Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője még a választások előtt a közös lista kapcsán azt mondta, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségnek várhatóan 10 helyi közösségben lesz elnöke, ahogy ez az elmúlt 4 évben is volt, 12 helyi közösségben pedig elnökhelyettese. Nem tudni, hogy a párt szempontjából e kiváló választási eredmények hogyan módosítanak ezeken az előzetes terveken.
Németh Ernő
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése