2019. július 27., szombat

Pásztor szerint Szerbiában jó magyarnak lenni!

 Ön is így látja?

 (Ftó: telegraf.rs – régebbi kép)  

 

Pásztor István, a VMSZ elnöke újabban Tusványoson beszélt a délvidéki magyarság helyzetéről.

Ez alkalomból a Pannon RTV interjút készített vele.
Pásztor külön hangsúlyt helyezett a beruházásokra, a magyar és a szerb állam támogatásaira, a “nagy” projektekre. Számokkal dobálózott.
Mindez azonban a délvidéki magyarság legnagyobb részének keveset vagy semmit sem jelent.
(A VMSZ-es élvonalbeli kádereknek és családjainak nyilván “csurran-csöppen” az emlegetett pénzekből, míg az átlagpolgárok zömének aligha származik jelentősebb vagy bármilyen haszna.)
Pásztor egy olyan vérlázító kijelentést tett, ami mellett nehéz szó nélkül elmenni.
A VMSZ elnöke szerint ugyanis Szerbiában “jó magyarnak lenni, nemzettársaink biztonságban élnek, az itteni magyarság a többségi nemzet megbecsülését élvezi.”
Ha ez így van, miért ilyen szédületes ütemű a délvidéki magyarok elvándorlása? Valaki azt mondhatná, ez egy általános jelenség, a szerbek is nagy számban elhagyják a szülőföldjüket. Ez igaz, csakhogy a délvidéki magyar közösség sebezhetőbb, hiszen teljesen magára van hagyva, nincs érdekvédelme, a VMSZ immár szerb pártnak tekinthető, az Orbán-rezsim pedig csakúgy, mint Vučićé, kizárólag a saját gazdagodásával és hatalmával törődik.
A fentiek következtében a délvidéki magyarság félelmetes sebességgel fogy, ami a mintegy két év múlva sorra kerülő népszámlálásból is kiderül majd.
Továbbá: ha az itteni magyaroknak olyan jó Szerbiában, miért mutattak teljes közönyt, kedvetlenséget, rezignáltságot a szabadkai helyi közösségi választásokon, amelyeken a lakosság mindössze 17 százaléka vett részt?
Nem lett volna logikus ekkora “jólét” mellett tömeges részvétellel megjutalmazni a VMSZ-haladó szövetséget?

https://delhir.info/2019/07/27/pasztor-szerint-szerbiaban-jo-magyarnak-lenni-on-is-igy-latja/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése