2019. július 30., kedd

Dok se čeka sudski rasplet velike vojvođanske afere


Kokai preuzeo dužnost direktora JP „Vojvodinašume”


Roland Kokai juče ujutro preuzeo je dužnost direktora JP „Vojvodinašume“ iako je Viši sud u Novom Sadu naložio da se obustavi konkurs i postupak izbora rukovodioca tog preduzeća, saznaje Danas.
Dosadašnjoj direktorki Marti Takač istekao je mandat 27. jula. Ona i Kokai prijavili su se na konkurs za izbor direktora JP „Vojvodinašume“, koji je Pokrajinska vlada raspisala 16. aprila. Iz nepoznatih razloga odugovlačilo se sa izborom rukovodioca, a tek 10. jula Pokrajinska vlada donela je rešenje o imenovanju Kokaia za prvog čoveka vojvođanskih šuma, a Marta Takač je diskvalifikovana zbog, kako je navela Konkursna komisija, nepotpune dokumentacije. Ona se žalila novosadskom Višem sudu koji je naložio obustavu postupka, ocenivši da „nisu obezbeđeni isti uslovi za sve kandidate“. Na to rešenje žalbu je podnela Pokrajinska vlada, ali ona još nije upućena Apelacionom sudu, saznaje Danas u novosadskoj Palati pravde.
Iako je nastao pravni vakuum, Kokai je preuzeo dužnost direktora. Pokušali smo da dobijemo izjavu od Rolanda Kokaia, ali bez uspeha jer su on i njegovi saradnici stalno bili na sastancima.
Dosadašnja direktorka Marta Takač odlazi posle 14 godina na čelu JP „Vojvodinašume“, a opšte je uverenje da je ona smenjena zbog razlaza sa predsednikom SVM Ištvanom Pastorom. To vojvođansko preduzeće „pripalo“ SVM-u kao partijski plen još u vreme prošle vlasti kada je najjača partija vojvođanskih Mađara bila u koaliciji sa DS i LSV.
Žalba
Pokrajinska vlada saopštila je juče da je izjavila žalbu Apelacionom sudu na privremenu meru Višeg suda „smatrajući da je u celosti sprovedena zakonska procedura za imenovanje direktora koja je definisana Zakonom o javnim preduzećima“. U saopštenju se dalje navodi da pošto se „Apelacioni sud do današnjeg dana nije izjasnio o podnetoj žalbi, novi direktor je stupio na dužnost“. Kako Danas saznaje, žalba Pokrajinske vlade na odluku Višeg suda nije dospela do Apelacionog suda, jer ona nije dostavljena advokatu Marte Takač. Tu prazninu iskoristila je Pokrajinska vlada da Kokaia instalira u fotelju direktora „Vojvodinašuma“.

30. jula 2019. 10.34

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése