2019. július 19., péntek

Szabadka Polgári Mozgalma:

A haladók egymás torkát tépik
 
Szabadka Polgári Mozgalma: A haladók egymás torkát tépik

A kormányzó párthoz közeli médiumokban tálalt társadalmi és politikai történések között megjelentek olyan hírek, amelyek Bogdan Labanhoz köthető, komoly hivatali visszaélésekről szólnak. A Szerb Haladó Párt magasrangú tisztségviselője és Szabadka polgármestere számlájára írják, hogy Szabadka városának költségvetéséből öt hónap alatt hatmillió dinárt szórt el reprezentációs költségekre, hogy minden versenypályázatot és üzletet az ellenőrzése alatt tart, hogy egyetlen versenypályázat sem írható ki mindaddig, amíg ő személyesen nem állapodik meg az ajánlattevővel az árban és a feltételekben (amelyek közé tartozik a neki fizetendő rész meghatározása is) – emlékeztetett szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében a Szabadka Polgári Mozgalma.

A közlemény rámutat, hogy a híradások a polgármestert „szabadkai Houdini”-nek gúnyolják, hiszen képes a 113 000 dináros havi fizetéséből több millió eurót megspórolni, az összeget pedig egy, a montenegrói tengerparton épülő apartmanházba befektetni.
Szemmel láthatóan bennfentes értesülésekről van szó, amelyek a hatalmi struktúrákba mélyen beágyazott, magasrangú forrásból származnak. Felvetődik tehát a kérdés, hogy miért nem kerülnek napvilágra a hatalmi párton belüli súlyos korrupciós ügyek?
Szemmel látható, hogy Bogdan Laban a szabadkai hatalmi elit (és a szélesebb értelemben vett hatalomgyakorlók) számára kolonccá vált. Egyre közelebb vagyunk a választásokhoz, így ésszerűnek tűnhet feláldozni a kormányzó párt néhány rossz hírű politikusát. Így ugyanis a nyilvánosság előtt el lehetne játszani, hogy a hatalmi elit kíméletlenül küzd a korrupció és a bűnözés ellen, még akkor is, ha a korrumpálódott és bűnöző egyének a saját soraiban vannak.
A kormánypárti sajtó által az egyes haladó politikusokra zúdított ágyútűz a különböző Labanok, Simonovićok, Jutkák és Babićok eltávolításához készíti elő a terepet. Így ugyanis a polgárok előtt azt a hamis illúziót lehetne kelteni a közelgő választások előtt, hogy a hatalmi párt kíméletlenül leszámol a bűnözéssel és a korrupcióval a saját soraiban is.
Pontosan tudja a Szerb Haladó Párt vezetése és Aleksandar Vučić, hogy kiféle és miféle ember Bogdan Laban, honnan vannak az eurómilliói a montenegrói befektetéseihez – de tudták mindezt akkor is, amikor beleültették a szabadkai polgármesteri székbe.
Szabadka Polgári Mozgalma már akkor követelte Bogdan Laban felmentését a polgármesteri tisztségből, amikor maffia-stílusban fenyegette meg egyik polgártársunkat. Az esetet követően nyilvánosan kérdeztük meg, honnan vannak eurómilliói egy olyan embernek, aki állami hivatalnokként dolgozott egész életében. Akkor azonban Laban védett ember volt, mindenki hallgatott az érdekében. Az ügyészség is, a rendőrség is, a Szerb Haladó Párt is és Aleksandar Vučić is.
A közleményben rámutatnak, hogy szomorú valóságunkat nagyon pontosan fogalmazta meg két kiemelkedő értelmiségi. Goran Marković, az elismert rendező a minap azt mondta: „Én mindent el tudtam volna képzelni, egyébként is, eleget láttam már az életben. De azt, hogy olyan országban fogok élni, amelyet teljes egészében bűnözők bandája tart az ellenőrzése alatt, amelyből mindenki, aki normálisan akar élni, elmenekült, s amelyben kizárólag az erkölcsi szörnyszülöttek élnek meg, hogy pornográf mindennapokban leszek kénytelen élni a civilizált élet iránti szükséglet teljes hiányával – na azt nem tudtam volna elképzelni sohasem”.
Az ismert író, Dragan Velikić a következő mondatot fogalmazta meg: „Ezzel a hatalommal az a baj, hogy teljes egészében kimerítette és megsemmisítette Szerbia erőforrásait. A haladók után a kiégett pusztaság marad és a sáskák hada által felzabált évek. Szerbia kiürül, a falvak kihalnak, a fiatalok elmennek. A »védelmi pénzek megfizetése« a kommunikáció legális formája. Egy majdani demokratikus kormány számára a legnagyobb gondot az üres kincstár jelenti majd. Mert ezek megtömött szatyrokkal fognak menekülni. Ugyanakkor hatalmas zsákmány marad a bűnözők, oligarchák és különböző biztonsági szolgálatok markában is. A mi szolgálataink mindig azt a fajta mentalitást szolgálják ki, amely Szerbiát a 19. században tartja. A hatalomgyakorlás módszertana mindig is a hülyítés volt, így ugyanis könnyebb manipulálni. A népet folyamatosan félelemben kell tartani, mindegy, hogy mivel ijesztgetjük, Koszovó elvesztésével, a cirill írásmód kipusztulásával vagy újabb háborúkkal. Az a fontos, hogy ne hagyjuk a népet önmagával szembesülni és ne hagyjuk, hogy megkérdezze: miért éppen ő Európa páriája”.
A két kimagasló művész idézett szavai szomorú mindennapjaink esszenciáját jelentik – áll Szabadka Polgári Mozgalma sajtóközleményében.
2019. július 19. [16:30]
https://szabadmagyarszo.com/2019/07/19/szabadka-polgari-mozgalma-a-haladok-egymas-torkat-tepik/

Kapcsolódó írások:

Blic: Bogdan Laban öt hónap alatt hatmillió dinárt költött el vendéglőkben

 

Szabadka polgármestere: Megb…om az anyádat, betoncsizmákat kapsz (HANGFELVÉTEL!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése