2023. május 31., szerda

A Nyugat-Balkánon Putyin második frontot nyithat a NATO ellen

Nemzetközi sajtószemle

A Nyugat-Balkánon Putyin második frontot nyithat a NATO ellen

2023. május 31.

Különösen feltűnő, hogy a belgrádi kormány által szervezett rokonszenv-felvonuláson fellépett Milorad Dodik, a boszniai szerbek vezére, és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter.  Dodik a Bosznián belüli Republika Srpska erős embere, Putyin jó barátja, a napokban 2014 óta éppen hetedszer találkozott vele Moszkvában. Vučić szintén oroszbarát vonalat visz, de Brüsszelben és Washingtonban is „stabilizáló tényezőként” tudja eladni magát. A Szerbiában és a boszniai szerb részállamban uralkodó oroszbarát hangulatban Putyin közvetve második frontot nyithat a NATO ellen. Dodik mellett a hozzá hasonlóan a legmagasabb orosz érdemrenddel kitüntetett Szijjártó szerb nyelven elmondott beszédében egyenesen szenvedélyesen fellépett Vučić személye és politikája mellett.

Putyin mind Koszovóban, mind Boszniában újabb frontot nyithat a NATO ellen – figyelmeztetett Lendvai Pál a bécsi Der Standard liberális lapban megjelent heti kommentárjában. Rámutatott: szisztematikus képmutatás a vita arról, hogy Magyarország betöltheti-e az EU soros elnöki tisztségét 2024. második felében.

Koszovó és Bosznia potenciálisan robbanékony válságfészek a Balkánon - erről az Ukrajna elleni orosz agresszió háttere előtt sokan megfeledkeznek -, és mindkettőben kulcsszerepet tölt be Aleksandar Vučić, Szerbia autokrata elnöke. Ő pedig a hatóságoknak két ámokfutóval szembeni kudarca nyomán kitört tömegtüntetések láttán igyekszik kardcsörtetéssel fokozni a koszovói kormány és a szerb kisebbség közötti feszültségeket, hogy szokás szerint elterelje a figyelmet a belső válságról.

Különösen feltűnő, hogy a belgrádi kormány által szervezett rokonszenv-felvonuláson fellépett Milorad Dodik, a boszniai szerbek vezére, és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter.  Dodik a Bosznián belüli Republika Srpska erős embere, Putyin jó barátja, a napokban 2014 óta éppen hetedszer találkozott vele Moszkvában. Vučić szintén oroszbarát vonalat visz, de Brüsszelben és Washingtonban is „stabilizáló tényezőként” tudja eladni magát.

A Szerbiában és a boszniai szerb részállamban uralkodó oroszbarát hangulatban Putyin közvetve második frontot nyithat a NATO ellen. Dodik mellett a hozzá hasonlóan a legmagasabb orosz érdemrenddel kitüntetett Szijjártó szerb nyelven elmondott beszédében egyenesen szenvedélyesen fellépett Vučić személye és politikája mellett.

A cinikus béketeremtőként fellépő Orbán Viktor néhány napja teljes mellszélességgel kiállt Moszkva Ukrajna-politikája mellett a katari gazdasági fórumon. A Bloomberg hírügynökségnek adott interjúban messzemenően mellőzte Putyin bírálatát, bírálta az EU-t és Ukrajnát, dicsérte Recep Tayyip Erdoğan török elnököt, és állást foglalt Donald Trump, valamint a republikánusok mellett. Ezzel egy időben Putyin legjobb barátjaként az Unióban blokkolja az Ukrajnának fegyverkezésre nyújtandó támogatás következő, 500 milliós részének folyósítását, indokokat keresett Magyarország teljes függőségére az orosz nukleáris ipartól és Svédország NATO-csatlakozásának akadályozására.

Orbán Viktor lerombolta a magyarországi liberális demokráciát. Születésnapja (60) előestéjén nem csupán a magyar ellenzék szemében tűnik szisztematikus képmutatásnak a vita arról, hogy Magyarország alkalmas-e arra, hogy 2024. második felében az Európai Unió soros elnöke legyen. Ahogyan Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök a minap fogalmazott: „A mai Magyarországot fel sem vennék az Európai Unióba”.

https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=itthon&hir=15543

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése