2023. május 31., szerda

Politikailag problémás, de jogilag megoldható lenne a magyar soros EU-elnökség elhalasztása

A Szabad Európa honlapja 

2023. május 31.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Elvitatnák Budapest és Varsó jogát az Európai Unió soros elnökségére
Politikailag problémás, jogilag azonban nem tűnik megoldhatatlannak a magyar és a lengyel kormány megfosztása az EU soros elnöki tisztségétől 2024 második és 2025 első felében. Az Európai Parlament napirendre készül tűzni a kérdést egy csütörtökön Magyarországról elfogadandó határozatban.

A szakértők egyik receptje sem fosztaná meg végleg a közösség két fekete bárányát a soros elnökségtől, legfeljebb elhalasztaná azt akkorra, mire a jogállamiságot érintő problémákat orvosolják. A két ország kukoricára térdepeltetése ugyanakkor tovább mélyítené a viszályt, amikor az EU számára létfontosságú az egység megőrzése Ukrajna támogatásához az orosz agresszióval szemben.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy a tagállamok kormányait tömörítő tanács nem tűnik vevőnek az EP receptjére a magyar soros elnökség elhalasztásában.

Hiába a bírósági tiltás, dolgoznak Mészáros Lőrinc vasúti beruházásán
A bíróság még januárban függesztette fel azonnali hatállyal a munkálatokat a tervezett Déli Körvasút építési területén, de a V-Híd alvállalkozói ennek ellenére több fát is kivágtak. Három hete egy másik ítélet megsemmisítette a beruházás környezetvédelmi engedélyét, az előkészítő munkálatok mégis tovább zajlanak. Egy kiszivárgott képernyőfotó szerint az építési minisztérium az ítéletek ellenére sem utasította a V-Hidat a munkák leállítására.

Székely góbé, kopjafaerdő, Csaba királyfi: Hermann Gusztáv történész a mítoszokról és a székely piaci márkáról
A mitikus múlt éppúgy része történelmünknek, mint a valós – mondja a székelyudvarhelyi történész a székely különállás/magyarsághoz tartozás tényeiről és mítoszairól. A virtuális székely mára kilépett a politika és a közösségi tudat szintjéről: a székelység piaci márkává vált.

A nézeteltérések enyhítésére törekszik a NATO az ukrán csatlakozás ügyében
A NATO-külügyminiszterek e heti norvégiai találkozójukon igyekeznek mérsékelni a megosztottságot az ukrán csatlakozási kérelem körül. A szövetségesek közül nem mindenki ért egyet azzal, hogy már a júliusi csúcstalálkozón kapja meg Kijev a csatlakozási ütemtervet.

Orbán is ott lesz a családi fotón, amellyel Putyinnak üzennek
Orbán Viktor kormányfő részt vesz az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján a moldáv fővárosban – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Az eseményen úgynevezett „családi fotó" is készül a megjelent 47 állam- és kormányfővel, ami a francia elnök tanácsadói szerint „már önmagában erős üzenetet jelent Vlagyimir Putyinnak” azzal kapcsolatban, hogy az Ukrajnát támogató tábor erős és egységes.

Amit még tudni érdemes
Titokban érkezhet egy újabb kínai akkumulátoripari beruházás Magyarországra (Portfolio)
Mintegy 2 millió euró bejegyezett tőkével még március 30-án kezdeményezték a Hangke Technology Hungary Kft. bejegyzését a magyarországi cégbírósági rendszerben, az akkumulátoripari beszállítóként működő társaság beruházását viszont nem jelentették még be sem a magyar kormány, sem a társaság oldaláról.

Átveszi a védőnőket a magyar állam, és a családtagjaik személyes adataitól a számítógépükig mindent tudni akar róluk (Népszava)
Egy adatbekérő irat tanúsága szerint kamerafelvételekről is szó van.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése