2023. május 3., szerda

Ma van a sajtószabadság napja

Szerbiában szinte megduplázódott az újságírókat ért támadások száma

<span class="entry-title-primary">Ma van a sajtószabadság napja</span> <span class="entry-subtitle">Szerbiában szinte megduplázódott az újságírókat ért támadások száma</span>

2023-05-03 9:45

Ma van a sajtószabadság napja, idén Szerbia a 91. helyet foglalja el a sajtószabadság indexen. Míg világszerte a sajtószabadságot ünneplik, addig a szerb média, és a médiában dolgozók egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. A Szerbiai Újságírók Szövetsége arra figyelmeztet, hogy 2021-hez képest szinte megkétszereződött az újságírókat ért fenyegetések és támadások száma Szerbiában.

A Szerbiai Újságírók Szövetsége (SINOS) azt is kiemelte, hogy az újságírók alulfizetettek, a dolgozók 90 százalékának pedig átlag alatt van a havi keresete.

A sajtószabadság az egyik alapvető emberi jog, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata által biztosított szólásszabadságból eredő szabadságunk. A Riporterek Határok Nélkül által közzétett 2023-as médiaszabadság-világmutatóban Szerbia a 91. helyen áll, ami azt jelenti, hogy tovább romlott a sajtószabadság helyzete országunkban.

Az Amerika Hangja által közölt jelentés szerint a szerbiai kormánypárti média orosz propagandát terjeszt, az EU-ban és a balkáni térségben is Szerbia esett vissza a legnagyobb mértékben, 12 ponttal.

Május harmadikán nem csak azokat az elveket ünneplik, amelyeken a sajtószabadság nyugszik, de értékelik annak helyzetét is világszerte. A sajtószabadság világnapját 1993 óta ünneplik az ENSZ döntése alapján, azért, hogy felhívják a figyelmet a médiaszabadság fontosságára, és emlékeztessék az országokat, kormányokat arra hogy kötelességük tiszteletben tartani, és támogatni a szólásszabadsághoz való jogot.

Megduplázódott fenyegetések és támadások

Szerbiában az elmúlt évben szinte megduplázódtak az újságírókat ért fenyegetések és támadások száma. Az újságírók ki vannak téve a fenyegetéseknek, támadásoknak, nyomásgyakorlásnak. Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette, hogy

a véleménynyilvánítás szabadságának védelme továbbra is kulcsfontosságú prioritást élvez az Európai Unió emberi jogi tevékenységében.

Az újságírónők különösen ki vannak téve a fenyegetéseknek, és gyakori támadásoknak. A közlemény kiemeli, hogy az újságírónők 73 százaléka tapasztalt online fenyegetést, bántalmazást és zaklatást munkája során, valamint soha nem vettek őrizetbe annyi újságírónőt, mint az elmúlt időszakban.

https://szmsz.press/2023/05/03/ma-van-a-sajtoszabadsag-napja/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése