2023. május 22., hétfő

Az Európai Unió felvenné a kesztyűt a dezinformációk terjedése ellen

 A Szabad Európa honlapja

2023. május 22.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Jön a brüsszeli demokráciavédelmi csomag
Már folyik az Európai Unióban a jogalkotói munka a demokratikus nyilvánosság megerősítésének, a tömegtájékoztatás szabad működésének biztosítása érdekében, most azonban olyan javaslatot készít elő az Európai Bizottság, amely a dezinformáció elleni harcot teheti hatékonyabbá, s a civil szervezetek külföldi finanszírozásának átláthatóságát kívánja növelni. Utóbbival kapcsolatban volt már egy európai jogvita pár éve, amelyben Magyarország volt a pervesztes fél.

Izraeli nagykövet: Reméljük, Budaházy György elnöki kegyelme után is marad a zéró tolerancia az antiszemitizmussal szemben
A magyar kormány előtt nyitva áll a lehetőség, hogy cseppfolyósított izraeli gázt vásároljon – mondta a Szabad Európának adott interjújában Jákov Hadasz-Handelszman. Izrael budapesti nagykövetével a közel-keleti helyzetről beszélgettünk, illetve a diplomata véleményt mondott a hazai zsidó felekezetek belháborújáról is.

A vezér jelöli ki, vagy elit konszenzusban születik? Bárdi Nándor és Körösényi András beszélgetése a nemzeti érdekről
A nemzeti érdekre hivatkozik, aki tüntet, és az is, aki ellen tüntetnek. Orbán Viktor minden beszédében előkerül a nemzeti érdek, magyarok érdeke szófordulat. Interjúnkban – amely podcastunk kicsit rövidített változata – Bárdi Nándor történész és Körösényi András politikatudós beszélget arról, hogyan születik, formálódik és fogalmazódik meg a nemzeti érdek.

Gönczi Andrea: „Ez az ország nem arról híres, hogy itt ellenállnak”
Gönczi Andrea, a beregszászi főiskola docense, a Pécsi Tudományegyetem óraadó tanára tavaly lett ismert, amikor tízezernél is többen megosztották szavazatszámlálói tapasztalatairól írt Facebook-posztját. Az évek óta Magyarországon élő kárpátaljai tanár most úgy döntött, nem vár tovább, s férjével együtt emigrálni készül a magyarországi közállapotok, a kormánypropaganda, az ország vezetése és a hétköznapi emberek oroszbarátsága és ukránellenessége miatt.

Milliárdos adósság, várólisták, orvoshiány – Kihívások a kecskeméti vármegyei kórházban
Áprilisig több mint egymilliárd forint tartozást halmozott fel a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Kecskeméten – derül ki az államkincstár közléséből. Tavaly nyáron személyi feltételek átmeneti hiánya miatt ideiglenesen le kellett állítani a teljes urológiai ellátást Szegeden és Kecskeméten is.

Krizsán András: A hőguta ellen a vastag falú, hagyományos épületek lesznek a legjobbak
Hogy nézett ki a hagyományos magyar parasztház és miért szaporodtak el a Kádár-kockák? Többet tud-e egy hagyományos vályogház, mint egy szupermodern technológiával létrehozott épület? Erről is beszélgettünk Krizsán András építésszel.

Kihatással voltak-e a nyugati szankciók az orosz gabonaexportra?
Oroszország a fekete-tengeri ukrán gabonaszállítást lehetővé tévő, előző héten lejárt szerződés meghosszabbításának feltételeként azt követeli, hogy a Nyugat ne akadályozza az orosz gabona és műtrágya exportját.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy az ukrajnai gazdaságok munkaerőt veszítenek a háború miatt, ami tovább nehezíti a betakarítást.

Amit még tudni érdemes
Kamugyanús külügyi eljárás: 20 hónap után ledarálták a lélegeztetőgép-bizniszhez köthető papírokat (Népszava)
Már 2021 novemberében megsemmisítette a külügyminisztérium a másfél évvel korábban kötött gyanús, túlárazott malajziai lélegztetőgép-beszerzés iratainak egy részét, így a gyanússá vált beszállító, a GR Technologies nevű cég átláthatóságát igazoló papírokat is.

Daniel Freund: Orbán a legkorruptabb politikus egész Európában (444)
Az előző héten Magyarországra érkezett európai parlamenti vizsgálóbizottság német zöldpárti tagja „csalódást keltőnek” és „kijózanítónak” nevezte a látogatást.

Óriásit zuhant a gázár, és a kétségbeesett oroszok még lejjebb lökhetik (Portfolio)
Közel kétéves mélypontra, 30 euró/MWh közelébe zuhant a holland TTF gáztőzsdén a legközelebbi havi szállítás ára, amiben több tényező mellett az orosz gázszállítási stratégia változása is szerepet játszhatott orosz költségvetési okok miatt.

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése