2023. május 18., csütörtök

Rendkívüli választások Szerbiában?

Pásztor a foteljét félti!

Szerbia az erőszak ellen tüntet – a Gazella híd blokádja, május 12. (Fotó: Srđan Ilić)

 

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) nevű elszerbesedett párt és a Vajdasági Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke a belgrádi Politika napilapnak adott április 27-ei nyilatkozatában nem támogatta a rendkívüli parlamenti választásokat.

– Az elmúlt harminc évben az vált gyakorlattá, hogy rendkívüli választásokat tartunk. Úgy gondolom, hogy a képviseleti testület mandátumának lerövidítése csorbítja annak tekintélyét és a köz érdekében végzett tevékenység komolyságát – nyilatkozta Pásztor.

Szerbiának politikai stabilitása, erős parlamenti többsége és működőképes kormánya van – értékelte a VMSZ elnöke. Éppen ezért nem látom okát, hogy rendkívüli választásokra pazaroljunk energiát és időt. Nem az ellenzék kívánsága a döntő. Volt lehetőségük megméretni politikai erejüket – mondta az április 28-án megjelent beszélgetésben[1].


Azokban az országokban, amelyekben az intézmények működnek, nincsenek napi szintű tiltakozások, elégedetlenségek, funkcionál a kormány és a parlament, valóban nincsen szükség rendkívüli választásokra. Szerbiában azonban ez nem így van. Pontosabban: semmi sem úgy működik, ahogy az alkotmányban és a törvényekben elő van látva! Egyre növekszik az elégedetlenség a lakosság körében, ami már az ország stabilitását is veszélyezteti – a hatalomban részes Pásztor állításával szemben.

A rendkívüli helyzet rendkívüli választásokat követel – ha tetszik ez Pásztornak, ha nem. Neki persze nem felelnének meg a rendkívüli választások, amelyek során esetleg kibukhatna a tartományi képviselőház elnöki tisztségéből, a hatalomból! Hogy viselné el ezt vezető tisztségekben eltöltött 16 év után?

 

Április 27-e óta azonban Szerbiában tovább romlott a helyzet. A belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában (május 3-án) történtek után, amelyben kilenc gyerek és a biztonsági őr vesztette életét, további hét személy súlyosan megsérült, és a Mladenovác környéki falvakban történt tömeggyilkosság után (május 4-én), amelyben 8-an meghaltak és legalább 13-an megsérültek, két tüntetés is volt Belgrád utcáin, több tízezer polgár részvételével.

Miroslav Aleksić, a Néppárt [Narodna stranka] képviselői csoportjának vezetője május 14-én felszólította a polgárokat, hogy május 19-én vegyenek részt a szerb képviselőház előtti tiltakozáson, amely „minden követelés teljesítéséig tart, vagy amíg (Aleksandar) Vučić nem mondja, hogy minden követelést teljesítenek”[2].

követelések közé tartozik „az Elektronikus Médiát Szabályozó Testület (REM) Tanácsa minden tagjának leváltása, a Pink és a Happy televíziótól a nemzeti frekvencia megvonása, azoknak az újságoknak a betiltása, amelyek népszerűsítik az erőszakot és a bűnözést, valamint hogy mondjon le (Bratislav) Gašić belügyminiszter és Aleksandar Vulin, a Biztonsági-tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója” – mondta Aleksić az N1 televíziónak.

– Eszünkbe se jut, hogy leváltsuk Bata Gašićot, aki kitűnően végzi a munkáját, de nincs probléma, még jobban teljesíthetjük a kívánságokat, leválthatjuk az egész kormányt.  Azonnal választásokat tartunk. Csak ezért meg kell várni május 26-át és semmi többet – mondta Aleksandar Vučić a Szendrő [Smederevo] melletti Duvanište faluban[3].

Vučić az ellenzék egy részét azzal vádolta meg, hogy a hatalmat választások nélkül akarja megszerezni, de „Belgrád nem lesz új Majdan”, mondta, majd hozzátette, hogy rendkívüli választások lehetnek szeptemberben, „ha az előtt megbukik a kormány”. (2013. november 21-én kezdődött Ukrajnában a „Majdan” tüntetéssorozat, melynek győzelme után a hatalomba került új vezetők „A méltóság forradalmának” nevezték el az akkor történteket[4].)

 

– Választásokat akarnak. Május 26-án (erre a napra ellentüntetést szervez a szerb elnök, az „eddigi legnagyobb politikai összejövetelt Szerbia történetében”[5]) értesíteni fogom a népet, hogy választásokat tartunk. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb szeptemberben választások lesznek – mondta Vučić.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a szerb elnök ismét időt akar nyerni, eddig ugyanis még egyetlen ígéretét sem tartotta be. Bizonyára arra számít, hogy a nép elégedetlensége szeptemberig csillapodik. Ha pedig szeptemberben mégis választások lennének, a kormányalakítással ismét elhúzná az időt az utolsó törvényes határidőig és bizonyára ismét Anna Brnabićot bízná meg azzal.

A tömegek azonban ezt a forgatókönyvet már jól ismerik. Kérdés csupán, hogy meddig tűrik még el Vučić önkényeskedését? Félő, hogy még jobban megosztja Szerbia lakosságát, aminek beláthatatlan következményei is lehetnek.

 

Belgrádban 15 órakor kezdődött a szerb képviselőház ülése, amelyen megvitatják a kormány jelentését a biztonsági helyzetről Szerbiában a Belgrádban, Szendrőn [Smederevo] és Mladenovácon (Malo Orašjeban és Dubonában) történt tömeggyilkosságok után.

A hatalmi képviselők – akikhez a VMSZ képviselői is tartoznak – és az ellenzéki képviselők egymást vádolják a kialakult helyzetért.

Az ellenzéki képviselők május 19-én 18 óráig adtak határidőt a hatalmi szerveknek a Miroslav Aleksić által is hangoztatott feltételek teljesítésére. Úgy tűnik, a két tábor álláspontjai összeegyeztethetetlenek. Elválik, hogy az ellenzék érvényt tud-e szerezni a követeléseinek.

BOZÓKI Antal

__________
[1] (Tanjug) Pásztor: Nem támogatom a rendkívüli választásokat. https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/28487/Pasztor-Nem-tamogatom-a-rendkivuli-valasztasokat.html, 2023. április 27. 15:58; D.J.: Idősebbik Pásztor szerint „nem észszerű előrehozott választásokat tartani”.
https://delhir.info/2023/05/02/idosebbik-pasztor-szerint-nem-eszszeru-elorehozott-valasztasokat-tartani/; Odnosi Beograda i Budimpešte mogu da budu još bolji [Belgrád és Budapest viszonyai még jobbak lehetnek]. https://www.politika.rs/sr/clanak/550016/Odnosi-Beograda-i-Budimpeste-mogu-da-budu-jos-bolji, 2023. április 27. 21:00, és Pásztor: Aleksandar Vučić őszintén ért és támogat bennünket. https://szmsz.press/2023/04/30/pasztor-aleksandar-vucic-oszinten-ert-es-tamogat-bennunket/, 2023. április 30. 22:24
[2] Aleksić: Svi u petak naprotest [Pénteken mindenki a tiltakozásra]. Danas, 2023. május 15. 3., és
Aleksić: U petak svi ispred Skupštine, protest do ispunjenja… [Pénteken mindenki a Képviselőház elé, tiltakozás a teljesítésig…]. https://n1info.rs/vesti/aleksic-u-petak-svi-ispred-skupstine-protest-do-ispunjenja-zahteva/, 2023. május 14. 12:09.
[3] R. D. Vučić: Gašića ne dam, može cela vlada da padne [Vučić: Gašićot nem adom, megbuhat az egész kormány]. Danas, 2023. május 15. 3.
[4] Öt éve kezdődött a Majdan. https://oroszvalosag.hu/?t1=tortenelem&hid=6537, 2018-11-23 16:07:57
[5] Vojislav Todorović: Zaustavite Vučićeve opasne namere [Állítsátok meg Vučić veszélyes szándékait. Danas, 2023. május 15. 12.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése