2023. május 9., kedd

Szerbiában 69.457-el kevesebb a magyar lakos (2.)

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló (284.)


Vétkesek közt cinkos, aki néma!
Szállóige Babits Mihály Jónás könyve című elbeszélő költeményéből

Május 3.
Pásztor István távozzon a politikából és a közéletből!


A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) nevű magyar-szerb vegyespárt Elnöksége „elemezte és értékelte a népszámlálásnak a nemzeti hovatartozásra vonatkozó”, április 29-én nyilvánosságára hozott adatait.
Eléggé furcsa, hogy ilyen fontos témában, mint a délvidéki/vajdasági magyar közösség létszámának csaknem egyharmadával való csökkenése miatt Pásztor István pártvezér, de még csak pártjának az elnöksége sem tartotta szükségesnek, hogy megszólaljon, hanem a „sajtószolgálat” által/útján közölte a nyilvánossággal az álláspontjait[1].
Egyértelmű, hogy a VMSZ-nek nem „esetleges” – ahogy a 12 pontból álló közleményben írja, hanem közvetlen társadalmi, a vezetőinek pedig egyéni politikai felelőssége is van mindazért, ami a magyar közösséggel történt. Nem csak azért, ami „az elmúlt mintegy tizenkét évben” végbement, hanem 2007. május 5-e óta, amióta Pásztor István a párt elnöke.
A VMSZ elnöke ugyanis kisajátította magának nem csak a pártja, de a teljes magyar közösség nevében való fellépést is. Koalícióra lépett – amiért korábban a pártból kizárta a társait[2] – a Szerb Radikális Pártból (SRS) haladóvá lett Szerb Haladó Párttal (SNS) és Slobodan Milošević Szerbiai Szocialista Pártjával (SPS), aminek most nem csak látjuk, hanem érezzük is a következményeit. Téves politikai döntés volt ez, amiért Pásztornak viselnie kell a felelősséget.

A VMSZ sajtószolgálata által közzétett elnökségi állásfoglalás a 2022. évi népszámlálási adatokat „valósnak, tényszerűnek tartja” (1. pont).
Ezek szerint pedig – a 2011. évi népszámlás idején – a magyarok száma Szerbiában 253.899 volt, 2022-ben pedig 184.442-en vallották magukat magyarnak (2. pont). (Vajdaságban 182.321-en.) Ez bizony 27,36 százalékos csökkenést jelent! (A szerb nemzetiségűek száma a két népszámlás között 10,49 százalékkal kevesebb.)
Az 1941. évi csaknem félmillió (473.241) magyarból, ami akkor a lakosság 28,5 százaléka volt, 2022-re a magyarok száma Vajdaságban 182.321-re csökkent, ami most már csak a lakosság 10,47 százaléka!
Vannak olyan vélemények is, hogy a magyarság lélekszámának csökkenése még ennél is nagyobb. Nem tartják valósnak a népszámlálási adatokat, mert úgy vélik, hogy a VMSZ „koordinátorai, alkoordinátorai, kérdezőbiztosai és kérdezőbiztos asszisztensei” (1. pont) olyan személyeket is számbave(te)ttek, akik életvitelszerűen már nem élnek a Vajdaságban. Az adatok iránti bizalmatlanságot csak a helyszíni ellenőrzésekkel lehetne elhárítani.
 
A magyar lakosság közel 70 ezres csökkenése az VMSZ Elnöksége számára „fájdalmas, mindannyiunkat mellbevágó” (3. pont).
– Tudtuk, hogy a lélekszám csökkenés ténykérdés, de ezzel a mértékkel közülünk senki nem számolt. Azt gondoltuk, arra számítottunk és a terepi munkában tapasztaltak is arra jogosítottak bennünket, abban higgyünk, még mindig 200 000 feletti lesz a számunk – írja a VMSZ sajtószolgálata (4. pont). Tévedtek!
A pártelnökség állásfoglalása a drasztikus csökkenés okait abban látja, hogy „a vajdasági magyar közösség elöregedő közösség, hosszú évtizedekre visszamenően a demográfiai mutatók negatívak, a mortalitás számai többszörösei a születéseknek, ami egy tizenkét éves periódusban számarányaiban jelentősre duzzad és a nagy fogyás jelentős részét teszi ki” (5. pont).
Ez még felületes elemzésnek is kevés, mivel a pártelnökség nem foglalkozik azzal, hogyan vált/lett a magyar közösség „elöregedő”. Mi vezetett oda, hogy a családok nem vállalnak több gyermeket és miért távoztak el tömegesen a fiatalok Vajdaságból?
 
A VMSZ Elnöksége – „a számok alakulása (!? – B.A.) miatt” (5. pont) – kibúvót keres a felelősség alól „a magyar állampolgárság igénylésben” is (6. pont). Az Elnökség elismeri, hogy „az össz határon túli közösséget nézve számarányunk tükrében” a vajdasági magyarok közül igényelték „legtöbben a magyar állampolgárságot” (7. pont).
Az, hogy a vajdasági magyarok közül „sok tízezren” szerezték meg a magyar állampolgárságot, önmagában még nem volt ok az elköltözésre, az un. harmadik erőteljes elvándorlási hullámra, „különösen a tízes évek közepén” (8. pont), vagyis amióta Pásztor vezeti a pártot.
A magyar lakosságcsökkenésnek az okai is mélyen társadalmi, gazdasági és politikai jellegűek, amelyeket főleg a „szerb világ” építésében kell keresni, amihez Pásztor István pártelnökként és a Tartományi Képviselőház elnökeként is vastagon hozzájárult a maga pásztorvilágának az építésével. Ezekkel az okokkal, amelyeket elsősorban a munka- és az életkörülmények folyamatos rosszabbodásában mutatkoznak meg, az Elnökség azonban még csak nem is foglalkozott.
– Világosan láttuk, az akkor Szerbiában létező munkahelyhiány, a foglalkoztatási tilalom, a fizetések befagyasztása és csökkentése, a Valutaalap által diktált, évekig tartó nadrágszíjszorítási politika, a kilátástalanságnak a média jelentős részéről való generálása, sokaknál eredményezte a továbbállás döntését. Láttuk a folyamatot, de mi tagadás, mivel oly erős volt, részben már közhangulattá vált, megállítani nem tudtuk, megállításához gyengék voltunk – írja a közleményben (8. pont).
Ha már a pártvezetők „világosan látták” a problémákat, akkor tenni is kellett volna azok megoldása érdekében, csak éppen nem léptek semmit. Ha viszont az elköltözést „megállítani nem tudták, megállításához gyengék voltak”, akkor azt már előbb kellett volna jelezni és kivonulni a hatalmi a fekete-vörös-Véemeszes koalícióból. Erre ugyancsak „gyengék”/alkalmatlanok voltak, jobban érdekelte őket a hatalom, a néhány jól fizetett állami tisztség, mint a közösség érdeke!

Pásztor Istvánnak és a VMSZ Elnökség tagjainak esze ágában sincsen vállalni a közösség csaknem egyharmaddal való fogyásáért járó felelősséget, a téves és megalkuvó politizálásért!
A közlemény végén az Elnökség azt üzeni, hogy továbbra „rendületlenül politizálni” kíván, azokért, „akik úgy döntöttek, itthon kívánnak boldogulni” (9. pont). Na, de mi lesz az eddig téves, eredménytelen, a közösségre jóvátehetetlenül káros másfél évtizedes politizálásért való felelősséggel? Azért nem kell felelni, hogy a közösséget szétzilálták?
A közlemény címe szerint a VMSZ a magyar közösség egyedüli képviselőjeként „nem érzi magát a népszámlálási adatok okozójának” (10. pont)!? Ki akkor a felelős? Talán a közösség? A közösséget kell leváltani, nem pedig Pásztor Istvánt és a VMSZ Elnökségét?
– Eddig se úgy keltünk reggel, hogy a feltételezett lélekszám határozta volna meg eltökéltségünket, politikai szándékunkat, a közösség tagjainak segítését és ezután se a szám ismerete fogja mindazt befolyásolni – írja a közleményben (11. pont).
 
A VMSZ tehát nem érdekli, hogy mennyien vagyunk, hogy fejlődik-e a közösség, gyarapodik-e a tagjainak a száma, avagy csökken. Fontos, hogy ők politizáljanak! „Dolgozni fogunk, mint eddig is” – fogadkozik a párt. A közösség kárára! Köszönjük szépen, de ebből nem kérünk!
Ilyen lesújtó népszámlálási adatok közzététele – a közösség csaknem egyharmaddal való csökkenése – után minden valamire való demokráciában a hatalomban részes, felelősséget érző párt elnöke – sikertelen politikusként – azonnal benyújtotta volna a lemondását!

Május 4.
Pásztor nem vállalja a felelősséget

Fotó: Pannon RTV

Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke egyebek mellett a népszámlálási eredményekről is beszélt Pannon RTV Közügyek című műsorában.
– Egyrészről, amit nem szabad elfelejteni az az, hogy a vajdasági magyar közösség egy elöregedő közösség. Ami azt jelenti, hogy a következmények, vagy a végelszámolás szempontjából az elhalálozásoknak a száma többszöröse a születések számának. Durván ez olyan egy a háromhoz, egy a négyhez. Ez egy 11 éves időszakban a 70 ezernek durván a felét teszi ki. A másik felét pedig az a jelenség okozta, ami a 2010-es éveket jellemezte. A munkanélküliség, a munkahely megszerzésének a nehézsége, a fizetésbefagyasztás, a munkába állásra vonatkozó stop. A stoppal kapcsolatban mindig akkor voltak nehézségek a feloldásra, amikor a mi embereinkről volt szó. Nagyon sok olyan közeg volt, ahol nem volt semmiféle munkaszerzési lehetőség, és ezzel párhuzamosan amiről világosan beszélni kell, az a nemzetegyesítés. A nemzetegyesítés teremtette meg kilenc évtized után azt a körülményt, azt az adottságot, azt a tényt, hogy magyarnak lenni a Vajdaságban nem hátrányt, hanem előnyt jelent – ismételte Pásztor a VMSZ sajtószolgálata által előző napon közzétett (párt)elnökségi álláspontokat[3]. „Az általa említett előnyöket a délvidéki magyarok valamiért nem tapasztalják meg… Nem mintha a többi okfejtése racionális lenne”[4].

A Vajdasági Magyar Szövetséget ért kritikák is lepörögtek a kétszeres elnökről, noszai ménesgazdáról, stb., mint borsó a falról. „Rövidlátó és politikailag elfogult álláspontnak tartja”[5] azokat.
– Én értem, hogy ez egy olyan pillanat, amikor meg lehet próbálni a Vajdasági Magyar Szövetségen leverni dolgokat, ezért elemezte ezt a jelenséget az elnökség. Az az egyértelmű álláspontunk, hogy azért vagyunk ma 184.442-en és nem sokkal kevesebben, mert a Vajdasági Magyar Szövetség az elmúlt több mint 10 évben sikeresen politizált, és megpróbált mindent megtenni annak érdekében, hogy azoknak, akik úgy döntöttek, hogy itt kívánnak boldogulni, erkölcsi, politikai, anyagi segítséget nyújtson: ilyen segítség a 14 ezer sikeres Prosperitati pályázattól kezdve az oktatási-nevelési támogatásokon, az óvodafejlesztéseken és a falugondnoki rendszeren keresztül a minden egyes gyerekért folytatott harc is – mondta Pásztor[6].
Az elnöki nyilatkozatból az derül ki, azért vagyunk csaknem egyharmaddal kevesebben, mert a VMSZ „az elmúlt több mint 10 évben sikeresen politizált”!? A Prosperitati (és a többi) pályázgatás sem hozott érdemi megoldást. Még olyanok is eltávoztak, akik támogatásban részesültek. Ennek okairól azonban Pásztor mélyen hallgat.

Az esetleges felelősségvállalással kapcsolatosan kijelentette: úgy véli, nem követtek el mulasztást. A lakosság drasztikus csökkenése – vagy ahogyan a közleményben írja (5. pont) „a számok alakulása” (!?) – nem a Vajdasági Magyar Szövetségen múlt. A pártnak a szerbiai politikában betöltött jövőbeni szerepét illetően azt emelte ki: „nem a lélekszám adja az erőt, hanem a legitimitás szintje”[7].
– Mi ebből a lélekszámból biztosítottunk 5 parlamenti helyet. Sarkosan fogalmazva: minél kisebb a lélekszám, annál inkább fölértékelődik a legitimitás szintje, ezért nem gondolom, hogy ez a lélekszám bármit is jelent az érdekérvényesítés szempontjából. Feladatot jelent annak érdekében, hogy korrigáljunk ott, ahol ezt szükségesnek tartjuk – közölte Pásztor István. Érti ezt valaki?

A pártvezér olyasmiről szeretné meggyőzni a közösséget, aminek éppen a fordítottja a normális, a logikus, az elfogadható!
A kilenc köztársasági parlamenti képviselői helyből a VMSZ a legutóbbi választásokon már csak ötöt szerzett meg. Ezzel a párt, pontosabban a vajdasági magyar közösség parlamenti jelenléte, érdekképviselete is – Pásztor szavaival ellentétben – jelentősen leértékelődött, majdhogy nem a felére csökkent!
Pásztor szerint „minél kisebb a lélekszám, annál inkább fölértékelődik a legitimitás szintje”. Ez meg aztán hogyan lehetséges? Még kevesebben kell, hogy legyünk, hogy még jobban felértékelődjön „a legitimitás szintje”? Pásztori képtelenség!

Pásztor Istvánt a közösség sorsa soha nem is érdekelte, csak a hatalom. Most pedig legfőképpen az, hogy újra pártelnöknek válasszák a május 20-ára bejelentett kishegyesi tisztújító pártközgyűlésen. Hogy tovább folytathassa eddigi sikertelen, a közösségre káros politikáját!
Pásztorék a hatalomban való részvételükkel felelősek a magyar közösséget is érintő minden döntésért. Milyen politikus az, aki nem vállal felelősséget a közösség sorsáért? Egy úri ember fogná a kalapját és távozna! Pásztor erre nem képes!

Ha a VMSZ közgyűlés részvevői Pásztornak bizalmat szavaznak, maguk is részesei lesznek a közösség teljes leépítésének, beolvadásának/beolvasztásának! „Vétkesek közt cinkos, aki néma”!
Pásztor Istvánnak és társainak távoznia kell a politikából és a közéletből! Alapvető feltétele ez a közösség helyzete rendezésének! Nem lesz addig megnyugvás!

BOZÓKI Antal

__________
[1] „A VMSZ nem érzi magát a népszámlálási adatok okozójának”. https://szmsz.press/2023/05/03/a-vmsz-nem-erzi-magat-a-nepszamlalasi-adatok-okozojanak/, 2023.május 3. 20:05 , és P.E.: A számok tükrében. Magyar Szó, 2023. május 5. 6.
[2] Kizárják a VMSZ-ből az óbecsei koalíció támogatóit. https://pannonrtv.com/rovatok/politika/kizarjak-vmsz-bol-az-obecsei-koalicio-tamogatoit, 2012.07.17 12:05
[3] Pásztor István a népszámlálási eredményekről és az iskolai lövöldözésről. https://pannonrtv.com/rovatok/tarsadalom/pasztor-istvan-nepszamlalasi-eredmenyekrol-es-az-iskolai-lovoldozesrol, 2023. május 4 16:46 - 20:53
[4] Pásztor István a népszámlálási eredményekről, és a magyarság rohamos fogyásáról Délvidéken. https://delhir.info/2023/05/08/pasztor-istvan-a-nepszamlalasi-eredmenyekrol-es-a-magyarsag-rohamos-fogyasarol-delvideken/
[5] Pásztor: A számok alakulása nem a Vajdasági Magyar Szövetségen múlt. https://szmsz.press/2023/05/05/pasztor-a-szamok-alakulasa-nem-a-vajdasagi-magyar-szovetsegen-mult/, 2023. május 5. 10:47
[6] Uo.
[7] Uo.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése