2023. május 17., szerda

‘Aleksandar Vučić új válságokat teremt’

‘Aleksandar Vučić új válságokat teremt’

Biljana Stepanović, a Nova Ekonomija szerkesztője szerint a kormány pánikban van, Vučić most csak azt a két dolgot csinálja, amit ilyenkor tehet: új válságokat teremt és előrehozott választásokat sürget.

Stepanović szerint az elmúlt két hét szerbiai eseményei azt mutatják, hogy a dzsinn kibújt a palackból.

Most úgy látom, hogy még az uralkodóink is féltik önmagukat. Aleksandar Vučić elnök most azt a két dolgot teszi, amit ilyenkor tenni tud: új válságokat teremt, és ellentüntetéseket csinál, amelyet nem tüntetésnek hív hanem remény-meetingnek. Valamint sürgeti az előrehozott választásokat. Nem tudja, hogy hogyan vezesse az országot békeidőben, csakis válságos körülmények között

– mondta Stepanović. Hozzátette, beteges a cirkusz a buszokkal, és az, hogy embereket arra kényszerítenek, hogy részt vegyenek a pénteki (május 26-ai – B.A.) belgrádi SNS-tüntetésen. Mint mondta, az országban tapasztalható az abnormalitás.

Mit mutat az elnök azzal, hogy Szerbia területén szinte minden lehetséges buszt mozgósít, leállítják a rendes forgalmat, és alulfizetjük az embereket?

-tette fel a kérdést. Stepanović arra is emlékeztetett, hogy a munkatörvénnyel ellentétes a közszférából való részvételre kényszerítés, de megkérdezte, mit ér ez, ha a jelenlegi kormány még az alkotmányt sem tartja tiszteletben. Kiemelte, hogy az ellenállás egyetlen módja a tömeges ellenállás.

Stepanović Vučić elnök azon kijelentését is kommentálta, miszerint senki nem kényszerít senkit arra, hogy részt vegyen a pénteki tüntetésen. Stepanović azt mondta az N1 műsorában, hogy ez pont annyira igaz, mint az elnök másik állítása, miszerint 12 ezren vettek részt pénteken a legutóbbi ellenzéki tüntetésen, vagy hogy Szerbia Európa leggyorsabban növekvő gazdasága. Stepanović azt is értékelte, hogy Vučić megpróbálja megosztani a gazdákat a tiltakozáson, és nehéz elhinni, hogy nincs pénz az országban amikor stadionok épülnek.

https://szmsz.press/2023/05/17/aleksandar-vucic-uj-valsagokat-teremt/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése