2023. május 12., péntek

Elkészül-e valaha az egymillió eurós Prosperitati támogatásból épülő luxusszálloda Óbecsén?

 Elkészül-e valaha az egymillió eurós Prosperitati támogatásból épülő luxusszálloda Óbecsén?

2023-05-11 20:25

2022 végéig kellett volna kiépíteni az Experience nevű szállodát Óbecsén, amely a Zmaj Jovin utca 85 címen, a valamikori jódfürdő közelében található. Az alapkőletételre még 2021-ben sor került, a szálloda mégsem épült fel időre és egyelőre nem tudni, hogy mikor készül el, írja a Bečejski Mozaik.

A beruházó az óbecsei Obrock food (ma  Experience Lux a vállalat neve), amely a Prosperitati Alapítvány idegenforgalmi fejlesztéseket célzó pályázatán 2019-ben 120 millió dinárt, vagyis mintegy egymillió eurót nyert. A pénzből az óbecsei turizmust fejlesztették volna, de mint kiderült, a hiányzó pénzt a szálloda kiépítéséhez, a magyarországi  Arthur Bergmann Hungary Zrt. (ügyvezetője Gál Miklós aki a Forbes 2020-as listája szerint Magyarország huszadik leggazdagabb embere 55,6 milliárd forintos vagyonnal, írta meg cikkében az Átlátszó) kellett volna, hogy biztosítsa, méghozzá 2,5 millió euró értékben.

A Bečejski mozaik hivatalos választ kért a beruházás jelenlegi állapotáról, kérdéseikre azonban csak Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány elnöke válaszolt. Arra voltak kíváncsiak, hogy mi történik akkor, ha az építkezés mégsem fejeződik be és tudni lehet-e, hogy mikor várható a szálloda megnyitása.

Juhász Bálint kiemelte, hogy az Obrock food (ma Experience Lux) 366,48 millió forint dinár ellenértékét kapta támogatásként, és ahogyan az tervben is volt, megkezdte a beruházás megvalósítását. A beruházó 180.831.874,19 dináros számlát nyújtott be, azt követően megkapta a megítélt összeg első felét, 58.992.507,18  dinárt, majd miután ezzel elszámolt, a második felét is.

„A pályázat nyertese ma is érvényes szerződéssel rendelkezik a Prosperitati Alapítvánnyal. Ezzel egyidőben viszont arról értesítette az alapítványt, hogy a makrogazdasági körülmények és a piacon történt változások miatt (az anyag és a kivitelezés árainak növekedése), jelentősen nőttek a kivitelezés költségei, amelyek miatt az építkezés is tovább tart a tervezettnél. Az Alapítvány szabályaival összhangban ezeket a többletköltségeket a beruházónak kell biztosítania, és ezzel kapcsolatban pozitív az együttműködés a pályázóval“, hangsúlyozta Juhász.

Kiemelte, hogy az Alapítvány természetesen rendelkezik a megfelelő garanciákkal. Jelenleg folyamatban van a beruházás áttervezése és a kivitelezés befejezése új dátumának meghatározása.

„Amennyiben a projektum nem valósul meg az új feltételek mellett, az Alapítvány kérheti a szerződés felbontását, a pályázó pedig ebben az esetben köteles kamatostól visszafizetni a támogatást összegét”, tette hozzá Juhász.

Az alapkőletétel 2021 március 4-én volt. Az alapkőbe a kapszulát Csallóközi Eszter, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának a főkonzulja, Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának az elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Gál Miklós, a budapesti Arthur Bergmann Hungary Zrt. ügyvezetője, Dragan Tošić, Óbecse polgármestere és Fehér Dezső, az Obrock Food Kft. igazgatója helyezte el.

A négycsillagos Hotel Experience 2200 négyzetméternyi alapterületén az ígéret szerint 30 szoba, 80 férőhely, valamint különféle wellness- és spa-szolgáltatások is lesznek.
A beruházást a Prosperitati Alapítvány a kiemelt jelentőségű idegenforgalmi fejlesztésekre kiírt pályázata révén egymillió euróval támogatta. Pásztor István az alapkőletételkor azt mondta a járványhelyzet ellenére is érdemes pénzt fektetni a turizmusba.

Az Arthur Bergmann Hungary Zrt. ma már AB Financial Team Zrt. néven üzletel.

https://szmsz.press/2023/05/11/elkeszul-e-valaha-az-egymillio-euros-prosperitati-tamogatasbol-epulo-luxusszalloda-obecsen/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése